Shutterstock

Inside Granen & Grondstof

Canada oogst minder tarwe en koolzaad

2 September 2019 - Niels van der Boom

De graanoogst op het noordelijk halfrond is zo goed als overal afgerond, al vormt Canada daarop een uitzondering. De graan- en koolzaadoogst is daar namelijk nog aan de gang. Nieuwe overheidscijfers tonen aan de beide gewassen minder tonnen produceren dit jaar.

Dit artikel verder lezen?

Word abonnee en krijg direct toegang

Kies het abonnement dat bij je past
Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Het Canadese statistiekbureau Stat Canada raamt dat de totale Canadese tarweproductie voor oogstjaar 2019 uitkomt op 31,25 miljoen ton. Daarbij houden de marktanalisten hadden rekening gehouden met een productie van 32,3 miljoen ton, waardoor het nieuws door sommigen als bullish wordt betiteld.

Fors meer zomertarwe
De rol van zomertarwe is hierin groot. De productie is toegenomen tot dik 25 miljoen ton, ten opzichte van 23,9 miljoen ton 1 jaar eerder. Dat is een stijging van 5% en daarmee de op 1 na grootste productie sinds 1992. Als gevolg is het volume wintertarwe met 30% afgenomen. Ook de productie van harde durumtarwe is met 25% gedaald.

De tarweoogst in het land is nu voor 38% afgerond, in vergelijking tot 65% normaal. Aangezien in de komende 2 weken natter en kouder weer wordt voorspeld in de noordelijke teeltregio’s, loopt de oogst naar schatting niet zo goed door.

Koolzaadteelt zwaar geraakt
Ook de oogst van koolzaad ligt dit jaar lager. Dit gewas wordt het zwaarst geraakt door de sancties die China in het leven heeft geroepen tegen de Chinese oliezaden. Canadese akkerbouwers hebben hun hoop gevestigd op Europa, waar de opbrengst door droogte en teeltproblemen kleiner is. Afgelopen jaar nam China de helft van de Canadese koolzaadproductie af. Aangezien de productie van ethanol stijgt is eveneens meer vraag naar het oliezaad.

Door de kleinere tarweoogst hopen de bedrijven eveneens op een betere tarweprijs. Dat valt echter nog te bezien, vanwege de goede voorraden op de wereldmarkt. Ook de goede oogst van zomertarwe drukt een stijging van de prijs de kop in. Wel kan meer vraag ontstaan naar durumtarwe van goede kwaliteit.

Ziektedruk - Bruine roest
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden