Nancy Anderson / Shutterstock.com

Inside Granen & grondstof

Tarweoogst Noord-Amerika eindigt nat

23 September 2019 - Niels van der Boom

In Noord-Amerika is de oogst van zomertarwe nog lang niet overal ten einde. Zowel in diverse noordelijke staten van de Verenigde Staten als in sommige Canadese provincies moet nog veel graan geoogst worden. Aanhoudend nat weer heeft gevolgen voor de kwaliteit.

Dit artikel verder lezen?

Word abonnee en krijg direct toegang

Kies het abonnement dat bij je past
Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Door neerslag en zware dauwnachten komt de kwaliteit van zomertarwe en harde durumtarwe in het geding. Dit is zowel in de Verenigde Staten als in Canada het geval. In Saskatchewan en Alberta moet zelfs nog 70% van alle tarwe worden gedorst, zo melden Canadese marktexperts.

Kwaliteit omlaag
Inmiddels hebben de percelen te maken met schot, zo melden ze. Dat is dubbel pech, want de tarweprijs is relatief laag voor akkerbouwers. Als dit gekoppeld wordt aan de tegenvallende kwaliteit, dan komt het saldo nog lager uit. Telers worden gekort op de tarwe die ze aanleveren, vanwege problemen met de kwaliteit.

Noord-Dakota is de grootste producent van zomertarwe in de Verenigde Staten. De oogst was daar half september voor bijna 75% binnen, maar er moet naar schatting nog eens 2,34 miljoen ton geoogst worden. Door het slechte weer ontstaat er een toenemende vraag naar (durum)tarwe van hoge kwaliteit.

Canadese oogst verloopt traag
Volgens overheidsdata hebben akkerbouwers in Saskatchewan 13% van hun tarweoogst binnen. In zijn totaliteit is 25% van de gewassen geoogst, waar 50% het gemiddelde is. De analisten schatten in dat circa 50% van het tarwevolume als veevoer moet worden afgezet en niet geschikt is om pasta van te maken.

Niet alleen tarwetelers lopen achter met hun oogst. In de Amerikaanse Cornbelt komt de maïsoogst voorzichtig op gang. Door het late voorjaar is dat zo’n 2 weken later dan gemiddeld. Sommige boeren verwachten zelfs eerst hun soja te dorsen. Ook in Canada is laat tarwe gezaaid na een zeer koud en nat voorjaar.

 

Ziektedruk - Bruine roest
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden