Agrifoto

Inside Granen & Grondstof

Politiek beïnvloedt Zuid-Amerikaanse granenmarkt

30 September 2019 - Niels van der Boom

De droogte in Argentinië zorgt ervoor dat diverse analisten de verwachtingen voor de maïs- en tarweoogst verlagen. Een deel van de landbouwgrond in het land heeft met een groot gebrek aan neerslag te maken en ook de aanstaande verkiezingen hebben invloed op de Zuid-Amerikaanse granenmarkt.

Dit artikel verder lezen?

Word abonnee en krijg direct toegang

Kies het abonnement dat bij je past
Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Soja, maïs en tarwe zijn de grote akkerbouwgewassen in Argentinië. Maïs wordt in september gezaaid, 1 maand later wordt met soja gestart en de tarwe wordt rond de jaarwisseling geoogst en in juni en juli gezaaid. Voor tarwe en maïs is de droge situatie het meest prangend. Het zaaien van de maïs is vertraagd verlopen door een gebrek aan regen.

De situatie in het land is echter wel verdeeld, schrijft persbureau Reuters. Ongeveer 20% van de landbouwgrond in de Pampa's kampt met droogte. Hierdoor wordt minder tarwe en maïs verwacht. Van deze gewassen staat 80% er goed op, maar 20% gemiddeld tot slecht.

Soja een veilige haven
Akkerbouwers wijken eerder uit naar sojabonen, omdat die later kunnen worden gezaaid en een veiliger gewas zijn. Het land sloot recent namelijk een handelsdeal met China. De voortdurende handelsoorlog tussen de Verenigde Staten en China is dan ook louter positief voor Argentinië en Brazilië. Zij zien de exportvolumes enorm toenemen. Ook de aanstaande verkiezingen in Argentinië beïnvloeden akkerbouwers in hun keuzes.

De komende weken moet er voldoende regen vallen om ervoor te zorgen dat de tarwearen goed gevuld raken. Nu er regen op de weerkaarten staat voor de komende weken is de situatie nog niet kritiek, maar wel een punt van zorg.

Ziektedruk - Bruine roest
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden