Maykova Galina / Shutterstock.com

Inside Granen & Grondstof

Zorgen over extreem late graanoogst VS

7 Oktober 2019 - Niels van der Boom

De Amerikaanse beurzen noteren maandag 7 oktober hoger in afwachting van het Wasde-rapport. Het Amerikaanse landbouwministerie USDA maakt niet alleen bekend hoe het denkt over de extreem late soja- en maïsoogst, ook cijfers over de verwachtte eindvoorraad worden gepubliceerd.

Dit artikel verder lezen?

Word abonnee en krijg direct toegang

Kies het abonnement dat bij je past
Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Reden voor beurshandelaren om positie in te nemen of die te veranderen. Het decembercontract voor maïs noteert als enige een lagere koers. Tarwe noteert de grootste plus, gevolgd door sojabonen. Vrijdag 4 oktober steeg de koers van soja het meeste. 

Oogst in het ongewisse
Donderdag 10 oktober publiceert het USDA haar Wasde-rapport voor deze maand. Aan nieuws geen gebrek om over te schrijven. Niet eerder werd in de Verenigde Staten zo laat gezaaid en zo laat geoogst als dit jaar het geval is. Dat maakt de markt onvoorspelbaar. Wat doet de kalender met de opbrengsten? Analisten en graantelers hebben een hard hoofd in de positieve opbrengsten waar het ministerie tot nu toe mee op de proppen kwam. Dat de informatie wel eens heel anders uit kan gaan pakken dan menigeen denkt, maakt de markt onzeker.

De afgelopen 5 tot 7 jaar heeft de Amerikaanse korrelmaïsoogst steeds een huzarenstukje afgeleverd. Of het nu te nat of te droog was, de opbrengst was uiteindelijk groot. Hoe past 2019 hierin? De meest noordelijke staten hebben nog steeds met de tarweoogst te maken, net als in Canada. Door kwaliteitsproblemen stijgen de prijzen.

Gewassen rijpen laat af
Volgens het ministerie was op de laatste dag van september 43% van alle korrelmaïs in het land aan het afrijpen. Normaal is dat al driekwart. Van de totale oppervlakte is 11% nu geoogst, tegenover bijna een vijfde van het areaal normaalgesproken. Bij de sojabonen is 55% nu aan het afrijpen, tegenover driekwart gemiddeld. De geoogste oppervlakte ligt ongeveer een derde lager dan gemiddled is.

Tegelijk met publicatie van het rapport starten ook nieuwe onderhandelingen tussen China en de VS in Washington. Dit nieuws houdt de agrarische markten ook bezig. Inmiddels duurt de handelsoorlog al 15 maanden. De landbouwsector in de VS wordt er zwaar door geraakt.

Meer biobrandstof
Aangekondigde veranderingen in het beleid aangaande biobrandstoffen, aangekondigd door president Donald Trump, moeten de getroffen boeren een opkikker geven. Vanaf 2020 wordt een groter aandeel bio-ethanol door de Amerikaanse brandstoffen gemengd. Dit is goed voor een volume van 60 miljoen liter, waar maïs het hoofdbestandsdeel van is.

Ziektedruk - Bruine roest
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden