Agrifoto

Inside Granen & Grondstof

Amerikaanse oogst kruipt vooruit

16 Oktober 2019 - Niels van der Boom

De laat afrijpende maïs- en sojagewassen, in combinatie met slechte weersomstandigheden, zorgen ervoor dat de oogst in de Verenigde Staten moeizaam blijft verlopen. In de Midwest is fors minder geoogst dan gebruikelijk. Voor akkerbouwers een extreem spannende situatie.

Dit artikel verder lezen?

Word abonnee en krijg direct toegang

Kies het abonnement dat bij je past
Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Miljoenen hectares bleven dit voorjaar braak liggen, omdat het in juni te laat was om korrelmaïs te zaaien. Andere telers kozen voor sojabonen in plaats van maïs. Echter, ook voor dat gewas is het nu laat. Waar normaal meer dan 33% van de Amerikaanse maïsoogst nu in de silo’s zit, is dat op dit moment krap 20%. Nog niet eens alle percelen zijn oogstrijp en de kwaliteit neemt langzaam af.

Oogst loopt ver achter
Het verschil bij sojabonen is nog groter. Daar is normaal gesproken half oktober 50% van de oogst binnen. Nu is dat 25%. Van alle bonengewassen is 85% nu aan het afrijpen, waar dat normaal bijna 95% is. In het laatste WASDE-rapport, dat 10 oktober werd gepubliceerd, schat het Amerikaanse landbouwministerie de soja-opbrengst lager in dan gedacht. De cijfers in maïs gingen licht omhoog.

In de gigantische MidWest, een gebied dat 12 staten beslaat, zijn de weersomstandigheden wisselend. In de zuidoostelijke regio (Ohio, Illinois en Indiana) is het weer gunstig voor de oogst, maar in het noorden en in het zuiden van Dakota viel lokaal tot 60 centimeter sneeuw (gevolgd door regen). Warmer weer laat de sneeuw smelten, waardoor percelen zeer nat blijven. De komende 2 weken ziet het weerbericht er iets beter uit voor deze staten. Verder naar het zuiden kan regen roet in het eten gooien.

Gevolgen van sneeuwval
Als gevolg van de sneeuw ligt het graan plat op de grond. In de Dakota’s moet namelijk nog veel zomertarwe worden geoogst. Dat geldt ook voor Canada. Naast opbrengst- en kwaliteitsverliezen, is het een uitdaging om het natte graan van de grond te scheppen met de maaidorser.

Sneeuw staat voor nu overigens niet meer op het programma, al daalt de temperatuur wel. In het oosten van de Corn Belt kan de thermometer  onder nul komen. Voor de oogst is dat geen probleem, maar voor het afrijpen van de late gewassen wel.

Prijzen dalen
Gesteund door de perikelen van het weer en het WASDE-rapport stegen de Amerikaanse en Franse beurzen eerst. Maandag 15 oktober sloten de koersen van tarwe, maïs en soja echter lager. Dit is vooral te danken aan verbeterde weersomstandigheden voor de oogst. Ook is een licht positief geluid hoorbaar vanuit de politieke hoek, omdat de Verenigde Staten en China verwikkeld zijn in nieuwe onderhandelingen.

 

Ziektedruk - Bruine roest
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden