Agrifoto

Inside Granen & Grondstof

Russische export laat gat vallen, EU profiteert

21 Oktober 2019 - Niels van der Boom

Het immer dominante Rusland laat een gaatje vallen op de exportmarkt voor tarwe. Hier profiteert de EU van. Russische boeren zitten in de luxe positie om terughoudend te kunnen zijn met het geven van aanbod, wat ervoor zorgt dat minder wordt uitgevoerd.

Dit artikel verder lezen?

Word abonnee en krijg direct toegang

Kies het abonnement dat bij je past
Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Een aantal redenen zorgen voor minder Russische tarwe op de wereldmarkt. Andere tarweleveranciers kunnen hier van profiteren. Naast de Verenigde Staten en Oekraïne ook de Europese Unie, met Frankrijk als lijstaanvoerder. De EU heeft als bijkomend voordeel een gunstige wisselkoers van de euro op dit moment.

Hoog Russisch prijsniveau
Dit brengt een positieve schwung met zich mee. De Matif steeg tot €181,25 per ton voor het decembercontract, afgelopen vrijdag (18 oktober). Eerder die week dook de slotkoers nog onder de €180. Maandagmiddag 21 oktober tikt de koers €182 per ton aan. In Rusland liggen de fysieke baktarweprijzen met $205 per ton op een nog hoger niveau. Dit is het hoogste prijsniveau in 5 maanden tijd.

Akkerbouwers in Rusland kunnen het zich veroorloven om te wachten met verkopen. Ze richten hun pijlen op de verkoop van andere producten. Zo blijft de cashflow op gang, wat nodig is om een nieuw teeltseizoen te financieren. Omdat goed is verdiend aan de tarwe afgelopen jaar, zitten bedrijven financieel beter in hun jasje. Ze hebben meer uithoudingsvermogen, wat het aanbod klein maakt.

Negatieve winstmarge
De voorraad oude oogst is eveneens klein. Zelfs dubbel zo klein als een jaar eerder. Exporteurs hebben weinig voorraad om uit te putten. Ze moeten verplicht de markt op om dure tarwe bij boeren te kopen, waardoor de marges dun zijn of zelfs negatief. Dit resulteert er wel in dat de prijzen langzaam dalen, al wordt ook voor de tweede helft van het verkoopseizoen een stabiel hoog prijsniveau verwacht door insiders.

Het gerenommeerde marktbureau SovEcon verwacht dat de eindvoorraad voor verkoopseizoen 2019-2020 op 6,8 miljoen ton uitkomt. Dit is de laagste voorraad in 10 jaar tijd. Het exportniveau voor dit seizoen schatten zij 10% lager in dan een jaar eerder. Oekraïne, Europa en de VS vullen dit gat op. Het Amerikaanse landbouwministerie USDA is positiever over de export van Rusland, maar SovEcon gelooft niet dat deze cijfers realistisch zijn. Zij prognoseren 1,18 miljoen ton tarwe-export tegenover 1,25 miljoen ton in de Amerikaanse cijfers.

Verkoopprijzen op hoog niveau
Het Midden-Oosten en Noord-Afrika blijven de belangrijkste bestemmingen voor Europa, waar het strijd levert met Russische tarwe. Deze Europese tarwe is hoofdzakelijk uit Frankrijk afkomstig. Verre bestemmingen worden eerder door de VS beleverd. Het Egyptisch staatsbureau GASC, die tarwe via tenders koopt, blijft ook bij deze prijzen stevig aan de markt. In de laatste tender lag het prijsniveau $6 tot $9 hoger dan een week eerder. Ook Saoedi-Arabië heeft middels een tender veel tarwe gekocht.

Marktbureau Strategie Grains uit Frankrijk heeft zowel hun productie- als exportcijfers voor Europese tarwe naar boven bijgesteld. Geluiden uit Noord-Amerika zijn minder positief. In de VS is nu 94% van de zomertarwe geoogst. De overige 6% is na alle sneeuwval waarschijnlijk niet meer waard om geoogst te worden. Van de wintertarwe is 65% in het land gezaaid. Dat is gemiddeld.

In Canada is de situatie extremer en variabel per provincie. In Saskatchewan is de tarweoogst nog maar voor de helft gevorderd, terwijl in Manitoba 95% in de silo zit. In Alberta ligt het oogstniveau zelfs onder de 50%.

Wereldwijde situatie
Graanhandelaren kijken ook naar de situatie in Australië en Zuid-Amerika. In het eerstgenoemde land blijft het droog, wat twee derde van het tarweareaal negatief beïnvloedt. Eerder al werd de opbrengst met 1 miljoen ton teruggeschroefd. In Argentinië valt wel regen die ervoor zorgt dat de tarwe er beter voor komt te staan. Ook hier is het aanhoudend droog geweest.

Ziektedruk - Bruine roest
Powered by Agroweer

Blijf op de hoogte

Schrijf je in en ontvang elke dag het laatste nieuws in je inbox