Agrifoto

Inside Granen & Grondstof

Graanoogst 2020 start niet ideaal

28 Oktober 2019 - Niels van der Boom

Het zaaien van tarwe en gerst verloopt moeizaam in Europa. De start van oogst 2020 is daarmee niet ideaal. Vooral in het noordwesten van Europa heeft aanhoudende regen gezorgd voor problemen met de uitzaai. Ook in Noord-Amerika blijft winterweer telers parten spelen.

Dit artikel verder lezen?

Word abonnee en krijg direct toegang

Kies het abonnement dat bij je past
Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

De akkerbouwers in het Verenigd Koninkrijk en Ierland hebben met zeer natte omstandigheden te maken deze herfst. Dat bemoeilijkt niet alleen de oogst van de aardappelen, maar maakt het ook lastig om graan te zaaien.

Engeland spant de kroon
Overal in het Verenigd Koninkrijk is het nat, maar het zuidwesten en het midden van Engeland spannen wel de kroon. Rivieren zijn daar, voor de tweede keer dit jaar, buiten hun oevers getreden. Dit maakt zaaien bijna onmogelijk. In Oost-Engeland, de broodmand van het land, is de zware kleigrond ook amper in te zaaien.

Aan de andere kant van het water loopt het zaaien ook vertraging op. Zo zou in Frankrijk slechts 30% van de tarwe zijn gezaaid, terwijl dat normaal 50% is. Van de wintergerst zit nu de helft in de grond. Normaal gesproken is dat 60%. Het oogsten verloopt tevens minder vlot. Naast een behoorlijk areaal aardappelen, moet ook nog veel (korrel)maïs worden geoogst. Nog de helft, tegenover 90% gemiddeld.

Oogst heeft prioriteit
In Nederland zijn akkerbouwers vooral druk om aardappelen en andere gewassen van het land te krijgen. Waar mogelijk wordt al begonnen met ploegen en tarwe zaaien. De omstandigheden daarvoor zijn echter verre van ideaal. In Duitsland verschilt dit beeld per regio. Er zijn regio's waar het zaaien, door overmatige neerslag, achterloopt. Deze regen bemoeilijkt ook het oogsten van de korrelmaïs. Opbrengsten zijn onder gemiddeld door droogte dit seizoen.

De relatief hoge temperaturen zorgen voor een verhoogde luisdruk. Met name voor wintergerst is dat een issue. Nachtvorst en dagtemperaturen onder 10 graden Celsius zijn daarom welkom.

Rusland zaait recordoppervlakte
Verder naar het oosten is het droger en verloopt het zaaien wat vlotter. In Rusland is naar schatting 17,5 miljoen hectare wintergraan gezaaid. Dat is een stijging van 200.000 hectare ten opzichte van vorig jaar en is tevens een recordhoeveelheid. Deze oppervlakte bestaat voor 90% uit tarwe.

In Noord-Amerika staat de tarweoogst nog altijd op het programma. In de Verenigde Staten is momenteel 96% geoogst. Doorgaans is de oogst eind oktober afgerond. Het zaaien is voor ruim 75% afgerond. In de Canadese provincie Saskatchewan moet nog 34% van de tarwe worden geoogst. In Alberta is dat 37%. Opnieuw is dit weekend in Canada sneeuw gevallen, wat de graanoogst verder bemoeilijkt en de kwaliteit laat verslechteren.

Maïs- en sojaoogst vordert traag
Op het gebied van de korrelmaïsoogst moet nog heel wat gebeuren. De boeren in de Verenigde Staten hebben 30% binnen, waar dat gemiddeld 50% is. Slechts 86% van de maïs is rijp, tegenover 100% op het 5-jarig gemiddelde. De handel is met name benieuwd naar de opbrengsten, die enorm heterogeen zijn en sterk wisselend per staat. Bovendien wordt op dit moment de vroeger gezaaide maïs gedorst, terwijl de laat-gezaaide percelen de laagste opbrengsten leveren. Ook de sojabonenoogst verloopt tergend langzaam.

Ziektedruk - Bruine roest
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden