Agrifoto

Inside Granen & Grondstof

Europees tarwe-areaal daalt 200.000 hectare

20 November 2019 - Niels van der Boom

Een nat najaar is niet alleen desastreus voor aardappeltelers, want akkerbouwers in heel West-Europa moeten vechten om hun tarwe in de grond te krijgen. Daarbij staan vooral Frankrijk en het Verenigd Koninkrijk er slecht voor.

Dit artikel verder lezen?

Word abonnee en krijg direct toegang

Kies het abonnement dat bij je past
Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Het Franse marktbureau Strategié Grains heeft op maandag 18 november een rapport gepubliceerd met daarin hun verwachtingen voor graanoogst 2020 in de Europese Unie. Dat meldt persbureau Reuters. Voor de tweede maand wordt het areaal wintertarwe verlaagd. Dit keer naar 23,7 miljoen hectare, wat een daling is van 200.000 hectare. Deze zomer werd er 23,8 miljoen hectare tarwe geoogst.

Niet meer zaaien
In Frankrijk is het extreem nat, waardoor niet overal op tijd gezaaid kon worden. Inmiddels is het op veel plaatsen te laat om nog te zaaien. Het gewas gaat dan onderontwikkeld de winter in en is slecht bestand tegen vorst en sneeuw. Daarom wordt uitgeweken naar zomergranen. Dit geldt tevens voor het Verenigd Koninkrijk, die met een van de natste periodes ooit heeft te maken.

Het Europese areaal gerst schat Strategié Grains in op 12 miljoen hectare, met vooral een plus op zomergerst. In Duitsland kon wel onder goede omstandigheden tijdig wintergerst worden gezaaid. Toch komt het areaal gerst naar schatting 200.000 hectare lager uit dan dit jaar. De oppervlakte korrelmaïs groeit naar verluidt met 2%. Die oogst loopt naar verwachting door tot in december, omdat door aanhoudende regen niet geoogst kon worden.

Lagere opbrengst
Ook becijfert het bureau wat deze cijfers betekenen voor de uiteindelijke opbrengst. De opbrengst van zachte tarwe wordt in de Europese Unie op 142,3 miljoen ton gezet, terwijl dat dit jaar 145,5 miljoen ton was. Gerst is ingeschat op 59,6 miljoen ton voor 2020, waar dat dit jaar 61,6 miljoen ton is.

In de kustregio’s kampen de boeren met problemen bij de inzaai van hun wintergraan. In het noorden van Duitsland en de Benelux is dit eveneens het geval. Verder in Duitsland en het oosten van Europa kon onder goede omstandigheden gezaaid worden. Daar is vooral droogte een probleem voor koolzaad, die onregelmatig is opgekomen. Inmiddels staan de meeste gewassen er wel goed voor.

Koolzaad blijft een probleem
In Duitsland wordt een 2% groter areaal koolzaad verwacht, ten opzichte van vorig jaar. De oppervlakte van 880.500 hectare blijft daarmee relatief klein. Door droogte is 6.800 hectare ondergewerkt. De opbrengst lag deze zomer 30% onder het gemiddelde door de droogte en problemen met de opkomst. De marktprijzen zijn wel gunstig gestemd, wegens een krappe Europese markt.

De akkerbouwers in het Verenigd Koninkrijk hebben slechts 35% tot 40% van hun areaal wintergraan gezaaid. Dat is extreem weinig. Daarbij komt tevens dat de gezaaide gewassen te kampen hebben met wateroverlast. Inmiddels wordt volop ingezet op zomertarwe, gerst en veldbonen. Dat bevestigen zaadverkopers tegenover Farmers Weekly. Zo is alle zomertarwezaad reeds uitverkocht.

Groene cijfers
Het decembercontract op de Matif in Parijs sloot maandag 18 november op een koers van €178 per ton. Ook dinsdagmiddag 19 november staat het in de plus. Op de Londense Liffe maakte de notering voor voertarwe een fikse stijging door sinds half oktober. Het hoogtepunt lag op £143,95 per ton (€168,19), op 14 november. Maandag 18 november was dat £142,70 (€166,73).

Ziektedruk - Bruine roest
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden