Shutterstock

Inside Granen & Grondstof

Geen uitverkoop op granenmarkt

2 December 2019 - Niels van der Boom

Terwijl de Westerse wereld op 'black friday' aan het koopjesjagen was is op de granenmarkt het tegenovergestelde waar. Ook maandag 2 december noteren de Amerikaanse en Europese beurzen hogere tarweprijzen. In Rusland is dat eveneens het geval. Is een verdere stijging aannemelijk?

Dit artikel verder lezen?

Word abonnee en krijg direct toegang

Kies het abonnement dat bij je past
Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Op de Matif in Parijs steeg de koers van het decembercontract vrijdagmiddag tot €185,50 per ton. Dinsdagmiddag (15:30) staat het contract wederom in de plus, op €186,75 per ton. Daarmee handelt het iets hoger zelfs dan het maartcontract. De koers van het meicontract zit op €187 per ton. Door stevige premiums in Frankrijk op de fysieke markt (maar ook in Duitsland) gaat de markt omhoog. Verkopers zijn terughoudend vanwege slechte weersomstandigheden voor uitzaai en groei.

Hoogste tarweprijs in 5 maanden
De CBoT mistte donderdag 28 november een handelsdag door Thanksgiving in de Verenigde Staten. Op de vrije dag die volgde werd slechts 3,5 uur gehandeld, waardoor er veel actie op de beursvloer was te beleven. Maandag kleuren ook op de borden in Chicago wederom groen. De tarwekoers bevindt zich op het hoogste niveau in 5 maanden tijd.

Op de fysieke markten zit de prijs van tarwe eveneens in de lift. In Rotterdam noteert een ton voertarwe €189,50, wat een plus van €2,50 met de week ervoor betekent. Eind juni werd dit niveau voor de laatste keer bereikt met de oude oogst. De regionale beurzen noteren voor voertarwe tussen de €162,50 en €176 per ton af-erf.

Tarweprijzen in Rusland
Stijgende tarwe- (en gerst) prijzen zijn ook in Rusland merkbaar. Voor de derde week op rij wordt meer betaald voor graan. Zowel de exportmarkt als binnenlandse markt is vragende en akkerbouwers beginnen hun voorraden voorzichtig te verkopen, voor het nieuwe jaar. Voor een ton baktarwe wordt nu $210,50 betaald. Omgerekend €190,60 FOB.

Alle wintergranen zijn gezaaid in Rusland, op een areaal van 18,2 miljoen hectare. Een jaar eerder was dat nog 17,6 miljoen hectare. Analisten waren in toenemende mate bezorgd over het droge weer in Rusland en Oekraïne. Inmiddels is er regen van betekenis gevallen, en meer onderweg, waardoor dit minder een risicofactor vormt.

Export blijft aarzelen
Omdat graantelers in Rusland het seizoen terughoudend zijn begonnen ligt de export van het land 15% onder het niveau van vorig seizoen, met 20,3 miljoen ton geëxporteerd graan waarvan 17,8 miljoen ton tarwe (sinds 1 juli). Het Russische marktbureau SovEcon verwacht dat in november ruim 1 miljoen ton minder graan is uitgevoerd ten opzichte van de maand ervoor (3 miljoen versus 4,05 miljoen ton).

De Europese Commissie heeft in zijn laatste update de EU-tarweproductie voor 2019-2020 licht naar beneden bijgeschaafd, van 146,8 tot 147 miljoen ton. Dit is nog altijd 14% meer ten opzichte van vorig seizoen. Een exportniveau van 26 miljoen ton blijft onveranderd staan.

Ziektedruk - Bruine roest
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden