Shutterstock

Inside Granen & Grondstof

Markt niet onder indruk van knip-en-plakwerk

11 December 2019 - Niels van der Boom

Het december WASDE-rapport van het Amerikaanse landbouwministerie USDA wordt door de granenmarkt gezien als het betere knip-en-plakwerk. De cijfers aangaande de internationale handelsbalans zijn wat betreft granen vrijwel identiek aan de maand ervoor.

Dit artikel verder lezen?

Word abonnee en krijg direct toegang

Kies het abonnement dat bij je past
Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Grotendeels ongewijzigde cijfers waren door beurshandelaren al ingecalculeerd, waardoor een reactie op de termijnmarkten vrijwel afwezig was. Pas in januari worden significante wijzigingen verwacht in de productie- en voorraadcijfers die het USDA prognosticeert.

Markt houdt koers
In Europa expireerde het decembercontract voor maaltarwe op €181 met nauwelijks handel. Het maartcontract sloot op €183 per ton. Daarmee lijkt de recordkoers van €186,25 alweer ver verwijderd. Ook de CME futures bewogen weinig. Tarwe, maïs en soja eindigden nipt hoger.

Zoals gezegd zijn de cijfers veelal knip-en-plakwerk. De Amerikaanse maïsproductie wordt door het ministerie nog steeds op 13,66 miljard bushel geschat. Ook het geoogste areaal blijft op 81,8 miljoen acre (33,1 miljoen hectare) staan. Voor soja wordt een oogst van 3,55 miljard bushel verwacht.

Minder areaal
De eindvoorraad tarwe (voor augustus 2020) wordt gezet op 974 miljoen bushel, tegenover 1 miljard bushel in november. Dit kan erop wijzen dat komende maand een productieverlaging voor tarwe wordt ingezet in de Verenigde Staten. Ook maakt het USDA dan een schatting voor het areaal komend jaar, en een verwachting voor onder andere Europa. De granenmarkt kijkt momenteel met veel interesse naar de situatie in Europa. Volgens nieuwe cijfers wordt in Frankrijk en het Verenigd Koninkrijk 5% van het geplande tarweareaal niet ingezaaid door slechte weersomstandigheden.

De tarweproductie in Australië, Canada en Argentinië wordt lager ingeschat. Zowel de productie als export voor Rusland worden met een half miljoen ton naar boven bijgesteld, wat vragen in de markt oproept gezien het trage exporttempo en de recordhoge tarweprijzen.

Droogte in Zuid-Amerika
Een andere ingang voor marktfluctuaties is de situatie in Zuid-Amerika. Droogte in met name Argentinië laat insiders gissen naar een lagere maïsproductie. Handelaren verwachten dat, als gevolg van seizoensinvloeden, de maïsprijzen licht kunnen stijgen. De sojaprijzen zijn vooral onderhevig aan de politiek gedreven handelsperikelen tussen de Verenigde Staten en China.

Naast een kleiner wintertarweareaal heeft de Europese tarwemarkt zijn positieve export om op terug te vallen. Resultaten van de Egyptische GASC-tenders tonen dat 2 Franse partijen meedingen in de prijzen. Russische tarwe is mede competitief door lagere vrachtkosten. Het Europese exportvolume tarwe ligt dit seizoen een derde hoger dan het 3-jarig gemiddelde

Ziektedruk - Bruine roest
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden