a katz / Shutterstock.com

Inside Granen & Grondstof

Granenmarkt denkt nu al aan verkiezingsjaar

30 December 2019 - Niels van der Boom

Op 3 november 2020 vinden de Amerikaanse presidentsverkiezingen plaats. Zittend president Donald Trump neemt het dan op tegen zijn democratische evenknie. Vast staat dat de internationale media volgend jaar weer bol komt te staan van dit politiek spel. Daar wordt ook granenmarkt door beïnvloedt.

Dit artikel verder lezen?

Word abonnee en krijg direct toegang

Kies het abonnement dat bij je past
Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Hoofdzakelijk de commodities maïs en soja kunnen beïnvloed worden door de presidentsverkiezingen. In 2004, 2008, 2012 en 2016 ontstond een rally op deze markten ten tijde van de verkiezingen. Er zijn echter meer redenen om te geloven in een prijspiek, afgezien van de verkiezingstijd.

Positief sentiment
De afgelopen 6 maanden is het sentiment op de Amerikaanse granenmarkt omgeslagen van negatief naar positief. Valt de productie volgend jaar tegen in de VS, dan heeft direct een (groot) effect. Ook kan de productie in Zuid-Amerika gevolgen hebben voor de noorderburen. Door droogte worden daar nu al steeds meer kanttekeningen geplaatst bij onder andere de maïsoogst.

In hun laatste rapportage verwacht landbouwministerie USDA een eindvoorraad van 1,929 miljard bushel maïs en 460 miljoen bushel soja. De vorige schattingen bedroegen nog 2,4 miljard en 913 miljoen bushel.

Prijsstijging reëel?
Kijkend naar het marktverloop bij sojabonen, dan is zichtbaar dat de verkiezingsperiode vaak een forse prijsstijging met zich meebracht. Voor 2020 verwachten analisten een kleinere rally dan het verleden toonde. De ingeving hiervoor is dat de marktomstandigheden nu anders zijn, maar niet onmogelijk. Voor maïs liggen de kaarten iets gunstiger geschud.

Afgezien van de verre toekomst heeft de Amerikaanse granenmarkt meer om naar uit te kijken. Zo wordt gesproken over een importdeal vanuit China voor tarwe. Vooralsnog gaat het om speculaties. Het verleden heeft uitgewezen dat de Chinezen op dit vlak niet altijd betrouwbaar zijn. Ook 2019 heeft dat wel uitgewezen.

Handelsakkoord
De markt is positief de kerst ingegaan, nadat bekend werd dat de VS en China een voorlopig handelsakkoord sloten. Een overwinning die Trump goed kon gebruiken voor de aanstaande verkiezingen. Analisten vragen zich nu af of China aan blijft kloppen voor soja uit de VS, of dat het zijn aandacht weer op Zuid-Amerika richt wanneer de oogst daar beschikbaar komt. Ook de maïsexport heeft nog heel wat goed te maken. Het afgezette volume loopt momenteel 30% achter ten opzichte van USDA schattingen.

Naar verwachting neemt het soja- en maïsareaal in de VS voor 2020 niet veel af. Wel is het tarwe-areaal een interessante om te volgen. Begin januari maakt het USDA hier meer bekend over. Ook komt dan de definitieve schatting voor oogst 2019, waar de markt naar uitkijkt. Tot die tijd blijft de markt positief aanvoelen.

Tarwekoersen
Wat gaan we in Europa merken van een volatiele markt in 2020? Het kan (tijdelijk) duurdere voergrondstoffen betekenen, maar gevolgd door een forse prijsval. Die kan juist positief uitpakken. De Europese tarwetermijnmarkt meet zich aan de koers in Chicago en ziet het positief in. Ook maandag 30 december kleuren de cijfers groen, met een notering va €189,50 per ton voor het maartcontract. Het septembercontract noteert €185,75 en het decembercontract €188,25. Relatief hoge prijsniveaus, waar hedgers hun voordeel mee kunnen doen.

Europa is nog in de ban van areaalcijfers hier. Frankrijk, Duitsland en het Verenigd Koninkrijk schrijven allemaal verlagingen op hun conto. Vooral in het laatstgenoemde land is dat het geval. Ook Oekraïne zou het nieuwe jaar met minder tarwe ingaan. Droogte heeft daar voor problemen gezorgd met de opkomst.

Ziektedruk - Bruine roest
Powered by Agroweer

Blijf op de hoogte

Schrijf je in en ontvang elke dag het laatste nieuws in je inbox