Shutterstock

Inside Granen & Grondstof

Granenmarkt: handelsdeal interessanter dan WASDE

14 Januari 2020 - Anne Jan Doorn

Op de granenmarkt had het WASDE rapport van het Amerikaanse landbouwministerie weinig invloed. Het rapport bracht weinig verrassingen. De fase 1 handelsdeal tussen de Verenigde Staten (VS) en China heeft meer invloed op de markt.

Dit artikel verder lezen?

Word abonnee en krijg direct toegang

Kies het abonnement dat bij je past
Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Ondanks dat het januari rapport van het wereldwijde vraag en aanbod rapport van het Amerikaanse landbouwministerie (USDA) de meest uitvoerige is van het jaar had het weinig invloed op de markt. In het rapport werden de verwachte areaalcijfers van de granen in de VS gepubliceerd.

Het belangrijkste waar de markt op wachtte waren cijfers over het wintertarweareaal in de VS. De schattingen van het ministerie brachten echter weinig verrassingen: ze kwamen ongeveer overeen met de verwachtingen van de handel. 

Kleinere tarwevoorraden
De ogen waren gericht op dit wintertarweareaal omdat de inzaai door natte omstandigheden duidelijk vertraagd is. Het tarweareaal komt uiteindelijk volgens het USDA op ongeveer 12.5 miljoen hectare. Dat is 1% kleiner dan vorig jaar. Verder verwacht het Amerikaanse landbouwministerie dat de tarweproductie in de VS ongeveer stabiel blijft, terwijl de consumptie stijgt. Daardoor wordt de voorraad ook kleiner.

Wereldwijd wordt een 1 miljoen ton kleinere productie verwacht, voornamelijk door kleinere opbrengsten in Rusland en Australië. Omdat het verbruik toeneemt, dalen de voorraden met 1.2 miljoen ton. Het WASDE rapport ondersteunt de tarweprijs daarmee.

Hogere hectare opbrengsten
Wat betreft soja en maïs bracht het WASDE rapport meer verrassingen. De verwachting van de handel was dat de productie van maïs en sojabonen in de Verenigde Staten verlaagd zouden worden. In plaats daarvan zijn de verwachte hectare opbrengsten voor beide granen iets gestegen. Hoewel voor beide gewassen wel geld dat er minder hectares geoogst kunnen worden, komt de totale productie daardoor iets hoger uit dan verwacht.

De sojabonenproductie van de VS wordt 0,22 miljoen hoger ingeschat, waarmee de totale verwachte soja opbrengst op 96.8 miljoen ton komt. Dit terwijl er 242.000 hectare minder geoogst is door de natte omstandigheden. Hoewel de productie voor maïs ook iets hoger werd ingeschat werd dit goed gemaakt door een duidelijk groter voerverbruik.

Handelsoorlog heeft grotere invloed
Uiteindelijk heeft de handelsoorlog dan ook grotere invloed op de markt van sojabonen en maïs dan het WASDE. Woensdag 15 januari wordt naar verwachting de fase 1 handelsdeal tussen China en de VS gesloten. Naar verwachting zal de sojabonenprijs hierdoor verder stijgen. De soja-importen van China stijgen al in de aanloop naar deze deal. China heeft sinds mei 2018 namelijk de meeste soja per maand geïmporteerd uit de VS. Dat heeft voornamelijk te maken met een weer groeiende varkensstapel in China.

Ziektedruk - Bruine roest
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden