Christopher Halloran / Shutterstock.com

Inside Granen & Grondstof

Markt laat grootspraak Trump voor wat het is

20 Januari 2020 - Niels van der Boom

De Amerikaanse granenmarkt blijft aarzelend. Ook na het tekenen van de 'Phase One Deal' tussen de Verenigde Staten en China. Terwijl Trump boeren opzweept om meer en grotere trekkers te kopen is de sector in afwachting van meer details.

Dit artikel verder lezen?

Word abonnee en krijg direct toegang

Kies het abonnement dat bij je past
Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Trump's populariteit onder boeren viert hoogtijdagen. Maar liefst 83% van de agrarische sector is positief over de president, zo wijst een recente poll uit. Dat is in het nabije verleden wel anders geweest. Nadat China stopte met het kopen van agrarische producten daalden de prijzen voor onder andere maïs en soja fors.

Grotere trekkers
Die tijden zijn voorbij en gloriedagen breken aan, zo verzekerde Trump zijn agrarische toehoorders. Onder andere tijdens de jaarlijkse bijeenkomst van de American Farm Bureau Federation herhaalde hij nog eens dat boeren in het land meer en grotere trekkers moeten kopen om meer land te bewerken. Immers, China gaat een enorme hoeveelheid producten kopen, zo verzekert hij.

De Phase One Deal in het handelsakkoord is volgens het Witte Huis goed voor tot wel $80 miljard aan export richting China, over een periode van 2 jaar. “Daarvoor is $40 tot $50 miljard voor de agrarische sector bestemd”, zo zei Trump tijdens de bijeenkomst. “De export naar China verdriedubbelt.” In 2017 importeerde China voor $24 miljard aan agrarische producten uit de VS.

Markt handelt op geruchten
Na bekendmaking van de deal eindigden de koersen voor maïs en soja iets lager in Chicago. Tarwe steeg wel. De week werd echter wel positief afgesloten gebaseerd op geruchten dat de eerste ladingen door China zijn aangekocht. Maandag 20 januari is de CBoT gesloten vanwege Martin Luther King dag. Handelaren zijn afwachtend. Het gepresenteerde akkoord biedt nog geen nieuwe inzichten voor de sector. De markt wil details zien voor het een besluit kan maken of er terecht reden voor euforie is.

China zorgde in een reactie zelf al voor enkele reserveringen. Zo liet het weten dat marktcondities een rol spelen bij het aankopen van grondstoffen. Bepaalde Amerikaanse producten blijven overigens een importheffing houden. De Phase One Deal toont vooral de goede wil van beide partijen en geen keiharde deals. Die volgen in Phase Two.

Beloftes onrealistisch
Analisten zijn sceptisch over de beloftes die Trump maakt. Professor en agrarisch econoom Ian Sheldon is positief over de overeenkomst, omdat het aantoont dat de handelsoorlog niet verder escaleert. Toch is de beloofde export van $40 miljard volgens Sheldon onmogelijk voor beide landen. “Een stijging van $16 miljard in 1 jaar is niet realistisch. Ik zie geen mogelijkheid hoe dit realiseerbaar is.”

De enige mogelijkheid ziet Sheldon in de Chinese overheid. Zij moet de staatsbedrijven opdracht geven om louter Amerikaanse grondstoffen te kopen. Echter, de banden met Brazilië zijn sinds de handelsoorlog goed. Dit land kan zelfs een dispuut indienen bij de Wereld Handels Organisatie (WHO) vanwege oneerlijke concurrentie. Daarnaast heeft Oekraïne het gemunt op een deel van de Chinese maïsimport.

Steun voor lange termijn
Steun voor de maïs-, soja- en tarweprijzen wordt op de lange termijn verwacht, wanneer echt duidelijk wordt dat China haar inkoopbeleid heeft omgegooid. Dan kan de markt een steun in de rug verwachten. Of Amerikaanse boeren al die extra grote trekkers gaan kopen is maar de vraag.

Ziektedruk - Bruine roest
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden