Shutterstock

Inside Granen & Grondstof

Amerikaanse graanteler met rug tegen de muur

3 Februari 2020 - Niels van der Boom

De internationale granenmarkt deelt mee in de vrees voor het coronavirus. De koersen worden er flink door beïnvloed. Ook maandag 3 maart schrijven de beurzen weer rode cijfers. De vraag naar Europese tarwe blijft wel stabiel.

Dit artikel verder lezen?

Word abonnee en krijg direct toegang

Kies het abonnement dat bij je past
Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Beurshandelaren hebben de nodige vrees voor de gevolgen die het coronavirus met zich meebrengt. Toonaangevende commodities (zoals edelmetalen) zijn er flink door onderuit gegaan. Dit is vaak een graadmeter voor de gehele economie. De schade voor de wereldeconomie wordt inmiddels op $160 miljard geraamd.

Vraag uit China
Na een hoogte van €198,25 voor het maartcontract op de Matif op 21 januari koerst tarwe op 3 februari naar €190 per ton. Ook de CBoT zit in een nadelige spiraal. Daar ging de koers van $213,66 naar $203,46 per ton. Naast het coronavirus hebben de Amerikanen met nog een belangrijk thema te maken. Na het tekenen van de Phase-1 deal wacht de markt op materialisatie van deze overeenstemming. Gezien de matte vraag naar grondstoffen vanuit China is het de vraag hoe happig staatskopers zijn. Zij laten de wereldhandel liever hun werk doen, met mogelijk lagere prijzen (voor soja) in het vizier.

De fysieke markt in Europa draait ondertussen nog wel goed door. In een laatste tenderronde van de Egyptische staatskoper GASC sleepte het alle deals in de wacht. Daarmee liet het tarwe uit de Zwarte Zee-regio achter zich. Verladingen vinden opvallend plaats vanuit Duinkerke, waar Glencore een terminal heeft. Eerder dit seizoen zorgden langdurige stakingen in Frankrijk voor bevoorradingsproblemen. De Fransen hebben dus nog een vol orderboek te verwerken.

Groene winter
In Rusland is de tarweprijs juist voor het eerst sinds november gedaald. Door zelfverzekerdheid van verkopers (dankzij hun gunstige financiële positie) waren akkerbouwers terughoudend met verkopen. Ook de binnenlandse markt begint meer te vragen, waardoor de handel los komt. Ook de Zwarte Zee-regio (Rusland, Oekraïne) maakt een zeer zachte winter door met regelmatig regen. Dat is gunstig voor de gewasgroei. Daardoor is het graan wel extra gevoelig voor een late vorstperiode, mocht die er nog komen. Deze vrees is ook in Europa aanwezig, maar zorgt niet voor invloed op de markt. Blijft het zacht, dan wordt gegokt op een record tarweoogst in Rusland. Deels door het grotere areaal tarwe.

Ook in Zuid-Amerika wordt gesproken over records, maar dan voor de sojabonen. In Brazilië viel voldoende regen, waardoor de verwachtingen voor hun sojaoogst positief zijn bijgesteld. Een volle wereldmarkt – met een afnemende (Chinese) vraag – kan dit nieuws slecht verwerken. De Zuid-Amerikaanse handel verwacht dat China dit land boven de Amerikanen blijft verkiezen, vanwege de lagere prijzen. Een sterke dollar werkt daarbij nadelig voor de Amerikaanse export. Boeren in de VS zijn terughoudend in het geven van aanbod. Na de Phase-1 deal met China hopen zij juist op een opleving.

Fysieke markt
Door de weinige verkopen is de fysieke markt in de VS stevig. Maïs voor de ethanolproductie wordt gevraagd en product van kwaliteit is na de natte herfst niet voldoende voorhanden. Dat drijft de prijzen op in het oostelijk deel van de corn belt. Uiteindelijk werd in de VS 6,5 miljoen hectare niet ingezaaid door het natte voorjaar. Dit areaal wordt – bij een normaal voorjaar – dit seizoen wel volgezaaid. Dat geeft de markt een negatief gevoel. Een te groot maïsareaal wordt verwacht.

Akkerbouwers staan met hun rug tegen de muur. Maïs biedt weinig perspectief, maar ook bij soja wordt gewaarschuwd om niet meer uit te zaaien. In 2019 daalde het areaal al met bijna 250.000 hectare. Het enige gewas dat zo overblijft is zomertarwe, maar maïs geniet nog altijd de voorkeur. Ook in 2019 nam het areaal hiervan toe.

Ziektedruk - Bruine roest
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden