Inside Granen & Grondstof

Laagste Australische tarweoogst in 12 jaar

18 Februari 2020 - Thomas Doornbos

Opnieuw zijn de verwachtingen van de Australische tarweoogst verlaagd. Daardoor wordt nu de laagste opbrengst in 12 jaar tijd verwacht. Oorzaak is de ernstige droogte. Voornamelijk aan de oostkust van het land valt de oogst lager uit dan verwacht.

Dit artikel verder lezen?

Word abonnee en krijg direct toegang

Kies het abonnement dat bij je past
Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Dat blijkt uit nieuwe prognoses van Abares, een analistenbureau en onderdeel van de Australische ministerie van landbouw. Abares verwachtte in december al een flink lagere tarweoogst. Toen werd de oogst geschat op 15,85 miljoen ton. Nu de oogst binnen is, heeft Abares de tarweproductie nog lager ingeschat op 15,17 miljoen ton tarwe. 

Volgens sommige analisten zou de tarweoogst zelfs nog lager uit kunnen komen dan de schattingen van het onderzoeksbureau. Volgens IKON Commodity’s is de voorspelling van de overheid nog te hoog. IKON Commodity’s verwacht een opbrengst van ongeveer 14,5 miljoen ton, zo schrijft Reuters. Hierdoor zou de export op ongeveer 7 tot 7,5 miljoen ton tarwe uitkomen. Dit was volgens de USDA (United States Department of Agriculture) vorig jaar nog 9 miljoen ton.

Stijgende futures
Er ontstaat bezorgdheid over de wereldvoorraden nadat Australië bekend maakte dat de productie op een dieptepunt in 12 jaar tijd zit. Dit deed de tarwefutures in Chicago op dinsdag al met meer dan 1% stijgen. Deze zitten nu op het hoogste punt in een week tijd.

Ziektedruk - Bruine roest
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden