Shutterstock

Inside Granen & Grondstof

USDA verwacht spannende granenmarkt

24 Februari 2020 - Niels van der Boom

Eind februari organiseerde het Amerikaanse landbouwministerie USDA het 'Agricultural Outlook Forum'. Het landbouwministerie verwacht een dynamische granenmarkt voor seizoen 2020-21. De Phase 1 deal, het coronavirus, Afrikaanse varkenspest en tariefbarrières.

Dit artikel verder lezen?

Word abonnee en krijg direct toegang

Kies het abonnement dat bij je past
Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Al deze zaken hebben mogelijk grote gevolgen voor de granenmarkt, zo denken analisten. Wat de Amerikanen daarbij niet helpt is een sterke koers van de dollar. Bovenaan de Amerikaanse agenda staat toch wel de Phase 1 deal, die het land met China heeft gesloten. Ondanks toezeggingen is nog steeds geen grote grondstofaankoop gestart, wat de Amerikanen nerveus maakt.

Onzekere Chinese factor
Met een lagere behoefte aan grondstoffen – als gevolg van AVP en het coronavirus – plus een onder druk staande wereldsojaprijs, komt het de Chinezen goed uit om tijd te rekken. Daarbij is het coronavirus wel een onzekere factor, omdat het gissen naar de definitieve impact is.

Steeds meer geluiden gaan op dat ook voorjaar 2020 nat gaat verlopen in de VS. Dat heeft weer gevolgen voor de gewaskeuze en de uiteindelijke opbrengst. Daarbij komt dat op sommige plekken nog maïs in het land staat, waar straks ook weer een gewas moet komen.

Areaalstijging
Het USDA verwacht dat de arealen van tarwe, soja en maïs alle 3 toenemen in 2020. Dat is niet zo gek, gezien de enorme hoeveelheid die afgelopen jaar niet is ingezaaid. In werkelijkheid komen de arealen terug op het niveau van 2018, of zelfs 1% eronder.

Ziektedruk - Bruine roest
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden