Shutterstock

Inside Granen & grondstof

Meer tarwe verwacht terwijl markt al keldert

12 Maart 2020 - Jeannet Pennings

Onzekerheid door het coronavirus hangt als een grote donkere wolk boven de financiële markten. Beurzen gaan wederom hard onderuit en ook de tarwemarkt vangt grote klappen op. Daar komt bij dat wereldwijd een 2% grotere tarweproductie wordt verwacht voor komend jaar.

Dit artikel verder lezen?

Word abonnee en krijg direct toegang

Kies het abonnement dat bij je past
Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Aan het begin van deze week kleurde de granenmarkt al rood door een mix van negatief nieuws. Een verdere prijsdaling was zichtbaar in de dagen erna op zowel de Matif in Parijs als CBoT in Chicago. De Matif sloot woensdag 11 maart op €170 per ton. Het lijkt aannemelijk dat de noteringen verder zakken.

Milde winter
De angst rondom de verspreiding van het coronavirus heeft grote impact op alle agrarische markten. Daarnaast spelen bij tarwe een aantal andere ontwikkelingen een rol. De wisselkoersen hebben een niet te missen impact, evenals de weeromstandigheden. De milde winter is mede oorzaak van een mondiaal grotere productie die verwacht wordt.

De winter in Europa liet dit jaar een flink gebrek aan kou zien met zelfs de warmste januarimaand ooit. Ondertussen heeft het zuiden van Europa te maken gehad met ongebruikelijk droog weer terwijl het noorden en midden juist veel regen voor de kiezen kregen.

Een en ander heeft een licht gunstig effect gehad op de productie van wintertarwe in Europa dit seizoen, zo meldt ABN Amro. Tegelijkertijd kunnen de zeer natte omstandigheden in Europa het zaaien van tarwe in het voorjaar vertragen. 

Consumptie groeit minder hard
Per saldo zal komend seizoen de mondiale tarweproductie met zo’n 2% toenemen tot een niveau van 796 miljoen ton. Zo voorspelt het International Grains Council (IGC). De consumptie neemt naar verwachting met ongeveer 1% op jaarbasis toe, met meer menselijke consumptie en minder verwerking in de veevoederindustrie.

De productie in Europa zal onder druk komen te staan, met name door de beperkt beschikbare landbouwgrond voor tarwe in onder meer Frankrijk en Duitsland. Volgens de IGC groeit het tarweareaal in India en Australië volgend seizoen het sterkst met respectievelijk 12% en 9%. In Rusland en de VS stijgt het eareaal in 2020-2021 met zo’n 3% op jaarbasis. Extreem weer kan dit beeld echter flink op z’n kop zetten.

Ziektedruk - Bruine roest
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden