Shutterstock

Inside Granen & Grondstof

5 redenen waarom graanprijs snel herstelt

19 Maart 2020 - 7 reacties

De coronacrisis leidde in de afgelopen weken tot een flinke koersval op de granenmarkt. De prijzen laten echter een krachtig herstel zien. Dit zijn de 5 redenen waarom dat zo is.

Dit artikel verder lezen?

Word abonnee en krijg direct toegang

Kies het abonnement dat bij je past
Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

De oplaaiende angst over een pandemie heeft zijn sporen nagelaten. Zo daalde de markt in de Verenigde Staten tot het laagste punt in 5 jaar. Toch was op de Matif in Parijs gisteren en vandaag (donderdag) een stevig herstel zien. Wat zijn daar de oorzaken van?

  1. Grote importerende landen zijn aan het hamsteren voor het geval er een wereldwijde lockdown komt. Graanhandelaren zijn net mensen in een supermarkt. Emotie is ook hen niet vreemd.
  2. Er is een toenemende vraag naar hoogwaardige eiwithoudende grondstoffen. Deze worden bijvoorbeeld veel gebruikt in de productie van spaghetti en macaroni. Vooral China laat de laatste paar dagen een duidelijke toename van de vraag zien. Dat wordt mede veroorzaakt doordat het dagelijks leven weer iets op gang komt en voorraden moeten worden aangevuld.
  3. Koopjesjagers op de termijnmarkt zijn actief. In combinatie met shortdekking is er herstel te zien van de termijnmarkt.
  4. Er is angst voor een wereldwijde economische recessie en dat zorgt ervoor dat beleggers overstappen op de handel in grondstoffen.
  5. Er zijn geruchten over mindere kwaliteit en een matige stand van het gewas wereldwijd, veroorzaakt door een natte winter. Ook kan er weleens een lange droge periode aankomen in een cruciale fase van de ontwikkeling van de huidige gewassen.

Fundamenteel lijkt er geen reden voor stijgende prijzen in deze periode. Door de voorraden en een afnemende vraag door de impact van corona, lijkt de markt op korte termijn niet veel ruimte te hebben om richting €200 te gaan.

Ziektedruk - Bruine roest
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden