Shutterstock

Inside Granen & Grondstof

MARS: Meer tarwe ondanks natte winter

23 Maart 2020 - Thomas Doornbos

Afgelopen winter was een van de warmste winters sinds het begin van meten in 1979. Het maandelijkse MARS-rapport over maart meldt dat de temperaturen bijna constant boven het langjarig gemiddelde zitten. De wintergranen zijn deze milde winter goed doorgekomen en verkeren in goede conditie.

Dit artikel verder lezen?

Word abonnee en krijg direct toegang

Kies het abonnement dat bij je past
Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Bijna heel Europa had te maken met de warmste of een van de warmste winters sinds 1979. De gemiddelde temperatuur in de meeste regionen lag 2 tot 4 graden Celsius hoger dan het langjarig gemiddelde. Vooral in het noorden en oosten van Europa was het warmer. Hier waren de temperaturen 4 tot 6 graden hoger dan het langjarig gemiddelde.

Neerslagtekort én overschot
De tarwegebieden in Spanje, Griekenland en Italië hadden te maken met een fors neerslagtekort. Hier is een neerslagtekort geweest van 40% tot 80% voor de periode vanaf december tot aan 10 maart, in vergelijking met het langjarig gemiddelde. Dit in tegenstelling tot het Noordwesten van Europa. In de belangrijke graangebieden in Frankrijk, de Benelux en een groot gedeelte van Duitsland was er juist een overschot aan regen. De gewassen verkeren hier in iets mindere omstandigheden en de voorjaarswerkzaamheden zijn iets vertraagd.

De opbrengstverwachting van alle wintergranen zit in het maart-rapport op 5,75 ton per hectare, voor heel de Europese Unie. Dit is 3,2% hoger dan het 5-jarig gemiddelde. Ook ligt deze voorspelling 1% hoger dan de opbrengsten van afgelopen seizoen. In Nederland wordt een tarweopbrengst van 9 ton per hectare verwacht. Deze opbrengst betekent een daling van 9,2% in vergelijking met de opbrengsten van afgelopen seizoen. Wel ligt deze voorspelling bijna 1% hoger dan het 5-jarig gemiddelde.

Meer koolzaad
Verder valt in de voorspellingen van de Europese Commissie de opbrengsten van koolzaad op. Deze wordt 6,8% hoger voorspelt dan afgelopen seizoen. De verwachte opbrengst van koolzaad ligt hiermee op 3,18 ton per hectare voor heel Europa. Vooral in Duitsland, Slowakije, Polen en Hongarije ligt deze opbrengst aanzienlijk hoger dan vorig seizoen. De voorspellingen van de gewassen in deze landen liggen over het algemeen ook een stuk hoger dan vorig jaar. De voorspelde opbrengst van wintergerst zit voor de hele EU op 5,91 ton per hectare.

Vertraging door nattigheid
De Benelux kende een relatief natte decembermaand. Januari was weer een droge maand. Wat volgde was de natste februari en eerste maart helft, sinds 1979. Het regenoverschot in deze periode ligt tussen 50 en 100 mm in vergelijking met het langjarig gemiddelde. De temperaturen in de Benelux waren net als in 2007, 2014 en 2016 bijna constant boven het langjarig gemiddelde, met bijna geen vorstperiodes. Door de natte omstandigheden liggen de voorjaarswerkzaamheden iets achter, zo staat in het maartrapport. Dit kan vertraging opleveren bij het zaaien van de suikerbieten.

Ziektedruk - Bruine roest
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden