Agrifoto

Inside Granen & Grondstof

Red de gerstmarkt, drink een biertje

14 April 2020 - Niels van der Boom

Een afnemende vraag bij bierbrouwers en een fors toegenomen gerstareaal zijn ongunstig voor de brouwgerstmarkt. Een hogere consumptie biedt slechts deels soelaas. De tarwemarkt is in een fase van het verkoopseizoen belandt, waarbij de termijnmarkt een echte weermarkt is geworden.

Dit artikel verder lezen?

Word abonnee en krijg direct toegang

Kies het abonnement dat bij je past
Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Het sluiten van horecagelegenheden en festivals heeft niet alleen een enorme impact op de fritesmarkt. Ook de consumptie van bier is fors gereduceerd. Een daling die niet wordt goedgemaakt door hogere supermarktverkopen. Marktanalisten verwachten dan ook dat de brouwgerstprijzen gaan dalen, omdat brouwers minder behoefte hebben aan gerst.

Grotere oogst verwacht
Dat is onwelkom nieuws, omdat in heel Europa dit voorjaar veel zomergerst is uitgezaaid na een natte winter. Echter, deze gerst ligt nu veelal in een droog en kluiterig zaaibed. Daarnaast is relatief laat gezaaid. Het is koffiedik kijken wat dit voor marktseizoen 2020-21 doet, maar bij een normale oogst komen brouwpremies onder druk te staan.

De Matif in Parijs noteerde maandag 13 april niet in verband met Pasen. De CBoT in Chicago deed dit wel, en bleef stabiel met $203,93 per ton (-$0,55). Maïs bleef eveneens stabiel, soja daalde $3,4 dollar per ton.

Vorst in VS
Maandag steeg de Amerikaanse tarweprijs aanvankelijk. In het zuidelijk deel van de ‘Plains’ kwam het kwik onder 0, waardoor vrees is ontstaan voor vorstschade. Een grotere tarweoogst en eindvoorraad, verwacht door het Amerikaanse landbouwministerie USDA, drukte een prijsstijging uiteindelijk. Volgens het USDA bevindt 62% van de Amerikaanse tarwegewassen zich nu in een goede staat. Dat is 2% meer dan een jaar eerder en hoger percentage dan de afgelopen jaren is getoond. De wintertarwe’s zijn iets minder ver ontwikkeld.

Opnieuw wordt vorst verwacht in Nebraska en Kansas, wat mogelijk effect heeft op de opbrengst. Het zaaien van zomertarwe verloopt iets trager dan in 2019. Vooral in Canada en het noordelijk deel van de VS, waar het nog steeds aanhoudend nat is.

Droogte in Europa
Toevalligerwijs kent het Franse marktbureau FranceAgriMer hetzelfde percentage toe aan de tarwegewassen in hun land. Dat is nog steeds fors minder dan de 83% van een jaar eerder, als gevolg van een natte herfst en winter. In West-Europa is het inmiddels aanhoudend droog. Ook in ons land laat het doorlopend neerslagtekort – dat sinds 1 april wordt bijgehouden – alweer een scherpe stijging zien.

Oekraïense tarweoogst
Ook in de voor tarwe zo belangrijke Zwarte Zee-regio is het erg droog, al sinds afgelopen herfst. Reden voor analistenbureau APK-Inform om hun voorspellingen voor de Oekraïense tarweoogst naar beneden bij te stellen met 2,9 miljoen ton, tot 72,2 miljoen ton. Ook het zuidelijk deel van Rusland blijft erg droog, waardoor geluiden in de markt voor een kleinere oogst blijven bestaan.

Amerikaanse exporteurs hebben op het tarwefront goede zaken kunnen doen in de verkoop en verscheping van harde rode tarwe (HRW). Vandaag – dinsdag 14 april – schrijft het Egyptische staatsbureau GASC een nieuwe tarwetender uit. De markt kijkt met grote interesse naar de resultaten, om te zien welke bestemmingen mogelijk kampen met exportproblemen nu havens niet op volle toeren kunnen draaien.

Ziektedruk - Bruine roest
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden