Shutterstock

Inside Granen & Grondstof

De tarweprijs begint weer met een 2

20 April 2020 - Niels van der Boom - 1 reactie

De Parijse termijnmarkt Matif opende maandagochtend 20 april voor het eerst in 14 maanden boven de €200 per ton. De vrijdag ervoor bereikte de meest actuele tarwekoers al zijn hoogtepunt voor 2020, om maandag verder door te stijgen. Droogte, wereldwijd hamstergedrag en exportbeperkingen zijn koren op de molen voor de bulls.

Dit artikel verder lezen?

Word abonnee en krijg direct toegang

Kies het abonnement dat bij je past
Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

De laatste keer dat de Matif boven de €200 per ton noteerde was in februari 2019. Begin 2019 steeg de koers naar een top van €206 per ton, om vervolgens tot eind februari boven de €200 te noteren. De hoogste koers van oogst 2020 werd vrijdag 17 april bereikt, met een prijs van €198,50 per ton. Een nipt verschil met de vorige piek, eind januari. Toen stond de koers €0,25 lager. Maandagmiddag 14:30 noteert de Matif €205 (+3,4%).


Waar de Matif na Pasen weer herstelde – na een klein dipje – bleef de CBoT lager noteren. Ondanks het kleinste tarweareaal ooit in de Verenigde Staten zien exporteurs zich uit de markt geprijsd door een hoge dollarkoers. Maandagmiddag 20 april noteert de termijnmarkt in Chicago ook groene cijfers, met een koers van $196 per ton.

Exportquota
Marktanalisten verwachten dat eind mei of begin juni het Russische exportquota wordt bereikt. Het door het landbouwministerie opgestelde quota voor 7 miljoen ton graan heeft nog 4 miljoen ton te gaan. Dit quota is ingesteld om de tarweprijzen in het land niet teveel te laten stijgen. De prijs voor tarwe nieuwe oogst is met $3 gedaald, tot $199 per ton, doordat overheidsvoorraden worden verkocht. Dat is het laagste prijsniveau sinds begin maart in Rusland. Door de coronacrisis en goede export zijn de tarweprijzen al weken aan het stijgen. Het prijsniveau voor tarwe met 12,5% eiwit ligt nu op $232 per ton FOB.

Net als in de Europese Unie speelt ook in Rusland en Oekraïne droogte een grote rol. In die landen is het al sinds het zaaien droog. In Centraal- en West-Europa hebben graangewassen moeite om te groeien na de natte winter en schrale weken dit voorjaar. Ingezaaid zomergraan heeft moeite met de opkomst. Reden voor marktbureau IKAR om hun verwachtingen voor de Russische en Europese tarweoogst naar beneden bij te stellen, waardoor een Russische areaalplus van 5% teniet kan worden gedaan.

Langetermijn
Blijft een tarweprijs boven de €200 voor een langere termijn haalbaar? Dat valt te bezien, al is daar niet met veel zekerheid iets over te zeggen. In Rusland viel afgelopen week iets regen, al is dit niet veel. De verwachting blijft magertjes. Blijft neerslag uit, dan kan de prijs verder klimmen.

Begin juni start in het uiterste zuiden van Rusland de nieuwe gerst- en tarweoogst. Tarwetekorten zijn daarmee van een relatief korte duur, wanneer de exportbeperking daadwerkelijk in werking treedt. De exportban geldt tot 1 juli. In deze periode kan de prijs echter wel flink pieken, wanneer de omstandigheden hier naar zijn.

Ook ban in Oekraïne?
Ook Oekraïne beraadt zich op een exportban wanneer teveel tarwe wordt geëxporteerd, zo liet een overheidsmedewerker aan persbureau Reuters weten. Inmiddels heeft het land half april 50% meer tarwe uitgevoerd ten opzichte van een jaar eerder. Vooral de Amerikanen hopen dat bij een ban meer vraag naar hun tarwe ontstaat, omdat vooraf opgestelde Russische tarwecontracten mogelijk niet kunnen worden nagekomen door exporteurs in het land.

Ziektedruk - Bruine roest
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden