Shutterstock

Inside Granen&Grondstof

Recordopbrengst aan korrelmaïs verwacht

13 Mei 2020 - Thomas Doornbos

Het maandelijkse WASDE-rapport van het Amerikaanse ministerie van Landbouw (USDA) verwacht een recordopbrengst aan korrelmaïs. De ramingen voor de productie van tarwe en soja laten in de verwachting van mei een wisselend beeld zien. 

Dit artikel verder lezen?

Word abonnee en krijg direct toegang

Kies het abonnement dat bij je past
Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

In het WASDE-rapport van mei wordt een recordopbrengst van maï van 16 miljard bushel (circa 406 miljoen ton) geraamd. De verwachting is gebaseerd op een verwacht hoger areaal aan korrelmaïs, waarbij wordt uitgegaan van een gemiddeld groeiseizoen over de afgelopen 30 jaar. Door de verwachte recordopbrengst komt de eindvoorraad korrelmaïs uit op een recordhoogte van 18,1 billion bushel (circa 459 miljoen ton). Dit ondanks de lagere beginvoorraad bij de ouverture van opening van het handelsseizoen.

Tarwe opbrengst 
De internationale vooruitzichten voor tarwe laten in het rapport een hogere consumptie, een hogere eindvoorraad, een hogere voorraad en meer handel in tarwe zien. De buitenlandse aanvoer van tarwe naar de Verenigde Staten neemt naar verwachting toe. Dit komt doordat er bij de belangrijke exportlanden van tarwe (Argentinië, Australië, Canada en Rusland) een hogere opbrengst wordt verwacht in 2020/2021. Australië heeft naar verwachting de grootste stijging ten opzichte van vorig jaar tot 24 miljoen ton. Dit is 8,8 miljoen ton hoger, waardoor het naar verwachting gaat herstellen van de jarenlange droogte.

In de VS wordt een lagere productie van tarwe verwacht. Deze wordt geraamd op 1,866 miljard bushel (circa 50 miljoen ton), een daling van 3% ten opzichte van vorig jaar. De verwachting is dat er minder tarwe als voer wordt gebruikt. Dit komt onder andere doordat meer maïs wordt gebruikt en deze de tarwe gaat verdringen.

Soja
Voor wat betreft sojabonen worden er in de VS lagere eindvoorraden en een hogere export verwacht. De productie van soja in de VS wordt geraamd op 4,125 miljard bushel (circa 112 miljoen ton), een stijging van 568 miljoen bushel (circa 15 miljoen ton) op basis van een groter areaal en trendmatige opbrengsten. Ondanks de lagere startvoorraden worden 5% hogere sojavoorraden verwacht tot 4,720 miljard bushel (circa 128 miljoen ton).

Wereldwijd wordt de sojaproductie 26,6 miljoen ton hoger verwacht tot 362,8 miljoen ton. Dit komt met name door een stijging in Brazilië van 7,0 miljoen ton, waar een productie van 131 miljoen ton wordt verwacht. Ook in Argentinië wordt een hogere opbrengst verwacht van 53,5 miljoen ton, een stijging van 2,5 miljoen ton.

Ziektedruk - Bruine roest
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden