Shutterstock

Inside Granen & Grondstof

Regen in Rusland fnuikend voor Matif

1 Juni 2020 - Niels van der Boom

Maandenlange droogte in Oost-Europese landen als Polen en Roemenië is onderbroken met de komst van regenbuien. Ook in Rusland en Oekraïne wordt opnieuw regen voorspeld. In West-Europa blijft het juist gortdroog. Dat splijt het Europees continent wat het weer betreft. De tarweprijzen komen onder druk te staan.

Dit artikel verder lezen?

Word abonnee en krijg direct toegang

Kies het abonnement dat bij je past
Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Donderdag en vrijdag steeg het septembercontract op de Matif in Parijs nog. Voorafgaand aan het Pinksterweekend werd de termijnmarkt met €188,25 per ton gesloten. Maandag werd op de Euronext wel gehandeld en moest het contract voor nieuwe oogst weer €1,75 inleveren, tot €186,50 per ton. Het decembercontract daalde €1,50 tot €188,75. Omdat het maandag in veel Europese landen een officiële vrije dag was, werd er minder gehandeld. Ook de CBoT schreef voor het juli- en septembercontract rode cijfers, na een kleine rally afgelopen weekeind.

Russische cijfers in het groen
Reden voor deze daling is de genoemde regenval in het oosten van Europa en de Zwarte Zee regio. Marktanalisten schrijven vooral Rusland direct hogere cijfers toe als het om de tarweoogst gaat. Het invloedrijke Russische marktbureau SovEcon voorspelt dat de graanoogst de op 1 na grootste wordt. Alleen in seizoen 2017-18 werd meer graan geoogst.

Oekraïne heeft meer geleden dan Rusland, waar het vooral in het zuiden zeer droog was. De tarweoogst valt daar 18% lager uit dit jaar ten opzichte van oogst 2020, zo denken analisten. Dit betekent dat de export eveneens onderuit gaat. Tot wel een kwart minder tarwe zou beschikbaar zijn voor uitvoer. Analisten zijn echter diep verdeeld over of dit bewaarheid gaat worden. Marktanalisten rekenen met een tarwevolume van 25 tot 26 miljoen ton, wat vorig jaar nog 28,3 miljoen ton was.

West-Europa gortdroog
Sinds de wintergranen werden ingezaaid afgelopen herfst, is het in deze landen droog geweest. Nu worden ze regelmatig op regenbuien getrakteerd, al blijft het de vraag in hoeverre de gewassen hier in deze staat van kunnen profiteren. Is de schade al aangericht? In Frankrijk, Duitsland het Verenigd Koninkrijk maar ook Nederland ligt dat heel anders. Daar houdt de droogte aan. Regen die wordt verwacht brengt weinig verlichting voor de gewassen. De tarwe is zeer kort gebleven dit jaar en ook de korrelopbrengst wordt lager verwacht.

In de Verenigde Staten is inmiddels 5% tot 10% van de wintertarwe geoogst. Van de zomertarwe zit naar schatting 90% in de grond. Marktanalisten verwachten dat de USDA niet sleutelt aan hun prognose voor de gewasstand. Die blijft ongemoeid op 54% goed/excellent staan.

Wachten op de combines
Neerslag in Oost-Europa en de Zwarte Zee regio is fnuikend voor de tarwetermijnmarkt. Pas wanneer de combines ook in West-Europa aan de slag gaan, wordt meer duidelijk over de impact die droogte heeft gehad op ons deel van het continent. Gezien het weer stevenen we op de derde vroege graanoogst op rij af. Oogsten Duitsland en Frankrijk minder tarwe, dan geeft dit de (fysieke) prijzen een boost.

Ziektedruk - Bruine roest
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden