Shutterstock

Inside Granen&Grondstof

Weer is de stemmingmaker op de granenmarkt

15 Juni 2020 - Eric de Lijster

Het weer is de toonzetter op de termijnmarkt voor tarwe. De regen die is gevallen en de komende dagen wordt verwacht in bijvoorbeeld Frankrijk en Duitsland, heeft de koers van tarwe in Parijs onder druk gezet. Ook in Rusland en Oekraïne bracht de weersverandering meer optimisme over de groei bij de handel.

Dit artikel verder lezen?

Word abonnee en krijg direct toegang

Kies het abonnement dat bij je past
Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

De Matif zakte voor het september contract onder de €185. waarmee de opwaartse trend definitief lijkt verlaten. Over de graanoogst, die binnenkort los barst op het noordelijk halfrond, zijn echter nog veel onzekerheden. Zo heeft de afgelopen week het ene bureau de raming voor de graanoogst in Rusland verdubbeld, terwijl de andere hem stabiel houdt. De verwachtingen van de Russische graanoogst varieert in een bandbreedte van 74 tot 82 miljoen ton, wat onzekerheid geeft over de exportpotentie van het land. 

Zorgenkindje op de graanmarkt
Europa blijft hierdoor het zorgenkindje op de graanmarkt op dit moment. Marktbureau Stratégie Grains verlaagt haar verwachting voor de tarweoogst van dit seizoen met 2 miljoen ton tot 130,9 miljoen ton. Dit is 11% lager dan vorig jaar. De ontwikkeling van het gewas is door de droge periode dusdanig beïnvloed dat een normale oogst er niet meer in zit. De regen van afgelopen weekend kwam dan ook te laat.

Naast de lagere opbrengst speelt ook de kwaliteit van de tarwe een belangrijk rol. In Frankrijk is volgens de ramingen 56% van de tarwe van een goede tot hoge kwaliteit, het laagste percentage sinds 2011. En duidelijk lager dan de 80% kwaliteitstarwe die rond hetzelfde moment in 2019 was voorzien.

Hogere mondiale tarwevoorraad
Ook in de Verenigde Staten heerst meer optimisme over de opbrengsten van de wintertarwe. Vooral de staten Texas, Oklahoma en Arkansas melden betere groeicondities. Doordat het Amerikaanse ministerie van Landbouw (USDA) de oogstverwachtingen naar boven heeft bijgesteld, zijn ook de verwachtingen voor de mondiale tarwevoorraad naar boven bijgeschroefd. 

Australië heeft zoals eerder gemeld een recordoogst, wat voor meerdere sectoren in dat land belangrijk is. Zo kan de melkveehouderij profiteren van de hoge opbrengst voor het inkopen van de tarwe als grondstof voor de dieren. Technisch ligt de tarwe markt er dus zwak bij. De eerste steun ligt op €174 en de weerstand opwaarts ligt op €192 voor het Matif september contract.

Droog weer verwacht
Korrelmaïs heeft technisch gezien op de termijnmarkt al enkele weken een opwaartse waardering. Ondersteuning wordt gegeven voor de verwachtingen van de maïsoogst in de Verenigde Staten. In het grootste gedeelte van de zogeheten Amerikaanse Cornbelt (die door diverse staten in de Midwest loopt) wordt deze week op droog weer gerekend, wat de vochthuishouding van de percelen niet ten goede komt. De ogen zijn nu gericht op de maand juli, wat voor het opbrengstpotentieel van de korrelmaïs de belangrijkste groeimaand is. Als de huidige korte termijn top van $3,35 wordt overschreden, is een rally naar $3,50 waarschijnlijk.

Ook de koers van de sojabonen wordt ondersteund op de CBoT, doordat China meer Amerikaanse sojabonen koopt. Door de krappere voorraden in Brazilië en een sterkere Braziliaanse munt, richt China zich voor de bevoorrading met sojabonen weer op de VS. De USDA verhoogde haar verwachting van de voorraad sojabonen met 5 miljoen bushels tot 585 miljoen voor 2019/20. Het Amerikaanse ministerie verlaagde daarentegen de vooruitzichten voor 2020/21: met 10 miljoen bushels tot 395 miljoen.

Ziektedruk - Bruine roest
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden