Agrifoto

Inside Granen & Grondstof

Combines rijden, wat zegt de opbrengst?

22 Juni 2020 - Niels van der Boom

Niet alleen in de Verenigde Staten maar ook op in Europa wordt er graan geoogst. Het gaat wintergerst, die wel een voorspellende waarde heeft voor de tarweopbrengst. Met een hittegolf op komst kan de afrijping snel verlopen.

Dit artikel verder lezen?

Word abonnee en krijg direct toegang

Kies het abonnement dat bij je past
Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

De termijnmarktnotering van tarwe voor levering september op de Matif in Parijs, kabbelde afgelopen week voort terwijl regelmatig een mals buitje viel. Lokaal is dat wel anders, met moessonregens die tot wel 100 millimeter meebrachten. In het zuiden van Nederland gebeurde dat, maar ook elders in Europa zoals in Duitsland. In Polen is een lange droge periode nu ten einde gebracht door fikse neerslag. In het zuidwesten viel eveneens lokaal 100 millimeter, terwijl de oogst er in de startblokken staat.

Afrijping versneld
Deze week worden zomerse temperaturen tot boven de 30 graden verwacht in veel Europese landen. De afrijping van de wintergerst gaat dan hard. Mogelijk dat in het zuiden van Nederland eind deze week de combines al kunnen starten. Daarmee is de oogst enkele dagen later dan de afgelopen 2 jaar het geval was.

In Frankrijk zijn akkerbouwers afgelopen week al begonnen met de oogst van wintergerst en koolzaad. Zelfs al ten noorden van Parijs. De opbrengsten vallen volgens telers tegen. Ook de tarwe-opbrengsten worden lager ingeschat. Met warm weer in aantocht stevent het land weer af op een vroege graanoogst. Dit jaar zonder Tour de France, die altijd hand in hand ging met de maaidorsers. Ook brandweerlieden zetten zich schrap voor het oogstseizoen. Vorig jaar ging 12.000 hectare graan in vlammen op tijdens oogstwerkzaamheden. Temperaturen tot 40 graden waren daar debet aan.

Russische oogst
Ook in de zuid-Russische regio Krasnodar rijden de maaidorsers rond. Volgens eerste berichten die marktbureau SovEcon opving liggen de opbrengsten er eveneens lager dan in 2019. Niet zo gek, aangezien het al sinds het zaaien afgelopen herfst droog is.

In de regio Stavropol wordt 2,4 ton gerst geoogst, waar dat vorig jaar nog 3 ton was. In Krasnodar is dat 4 ton, tegenover 6 ton vorig jaar. SovEcon benadrukt echter dat het nog te vroeg is om harde conclusies te trekken over de opbrengst en kwaliteit. De slechtste gewassen zijn namelijk als eerste rijp. Binnenkort wordt ook de eerste tarwe gecombined.

SovEcon laat de Russische graanoogst in hun analyse iets dalen. Russische overheidscijfers voor een aantal regio's zijn ook naar beneden bijgesteld tot wel 30% minder per hectare. Het areaal zomergranen is naar boven bijgesteld. Regen die is gevallen heeft in veel gebieden niet voldoende geholpen. Voor de komende week wordt opnieuw neerslag verwacht met gemiddelde temperaturen in het zuiden en midden van Rusland. In Siberië is het juist extreem warm, met temperaturen boven de 30 graden.

Zomergranen veel geleden
In Nederland is alleen nog sporadisch wat graszaad geoogst, maar de wintergerst rijpt nu hard af. Zeker op de zandgronden in het zuiden van ons land. Voor komende oogst wordt een lagere opbrengst verwacht, ook vanuit de agrarische coöperaties. Zeker de voorjaarsgranen hebben het zwaar gehad. Waar niet kon worden beregend, staan gewassen er vaak wisselend op met een slechte stand. Niet alle percelen worden geoogst, zo is het idee. Vooral in delen van Zeeland is dit een probleem.

Ziektedruk - Bruine roest
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden