Shutterstock

Inside Granen & Grondstof

Tarweprijs zwicht onder oogstdruk

29 Juni 2020 - Niels van der Boom

Nu de eerste tarwepercelen in de Zwarte Zee regio zijn geoogst wordt langzaam duidelijk wat de opbrengst en kwaliteit zijn van oogst 2020. Als gevolg hiervan hebben Russische prijzen een correctie gekregen. De vraag is nu of Europa volgt.

Dit artikel verder lezen?

Word abonnee en krijg direct toegang

Kies het abonnement dat bij je past
Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Vrijdag 26 juni noteerde de Matif in Parijs nog het laagste prijsniveau in 3 maanden tijd, om uiteindelijk iets hoger op €176,25 per ton te eindigen. Ook in de VS noteerde de CBoT in Chicago lager voor het juli tarwecontract.

Opbrengsten wisselend
In Nederland is afgelopen week de eerste wintergerst geoogst. Franse boeren zijn inmiddels zo'n 2 weken aan het dorsen, waardoor een beeld kan worden gevormd van de oogst. Volgens overheidscijfers is 2% van het gerstareaal inmiddels binnen. De opbrengsten zijn erg heterogeen. FranceAgriMer verwacht dat deze week de eerste tarwepercelen gedorst kunnen worden in het zuiden van Frankrijk.

In Rusland is bijna 200.000 ton tarwe geoogst volgens overheidscijfers. De oogst is er later van start gegaan. Een jaar eerder stond de teller al op 1,2 miljoen ton eind juni. Volgens marktanalistenbureau SovEcon valt de schade door droogte iets mee, ten opzichte van een eerdere schatting. De fysieke prijzen in Rusland zijn daarom gedaald, al is die van gerst licht gestegen. Deze prijsdaling is deels ook veroorzaakt door een dalende notering in de VS.

Lagere tarweopbrengst in Rusland
De komende periode wordt warm weer voorspeld waardoor de oogst snel op kan starten, nadat afgelopen week lokaal nog regen viel. De eerste opbrengstcijfers komen binnen op 2 ton per hectare, waar dat een jaar eerder nog goed 5 ton was. Een helemaal eerlijk vergelijk is dit niet, omdat de slechtste percelen in de regel als eerste rijp zijn.

Ook in Oekraïne en Roemenië worden fors lagere tarwe-opbrengsten verwacht als gevolg van droogte. De schade is hier groter dan in Rusland. Franse cijfers blijven voor de vierde week op rij onveranderd. Slechts de helft van de percelen staat er goed tot excellent op. Sinds 2011 was dit percentage niet zo laag.

Amerikaanse areaalcijfers
Dinsdag 30 juni komt het USDA met nieuwe cijfers over de Amerikaanse arealen. Onder andere die van zomertarwe. Analisten kijken vooral uit naar de cijfers voor maïs en soja. Gunstige groeiomstandigheden in de Midwest brengt in potentie een recordhoge opbrengst met zich mee.

Meer tarwe in Canada
Maandag 29 juni publiceerde het Canadese statistiekbureau StatCan eveneens areaalcijfers. Akkerbouwers in het land verbouwen dit jaar 10,11 miljoen hectare tarwe. Een stijging van 1,5% met 2019. Dit is vooral te wijten aan het toegenomen areaal harde tarwe (durum). Die wordt vooral voor pasta's gebruikt. De prijsvorming hiervan is gunstiger dan zachte tarwe. Het areaal koolzaad neemt 0,8% af en komt op 8,4 miljoen hectare, omdat een lagere prijs door akkerbouwers wordt verwacht. In veel Canadese provincies was het dit voorjaar droog tijdens het zaaien, met uitzondering van delen van Alberta en Saskatchewan. Zo kon tijdig en onder goede omstandigheden gezaaid worden.

Ziektedruk - Bruine roest
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden