Agrifoto

Inside Granen & Grondstof

Start graanoogst in Nederland valt niet tegen

21 Juli 2020 - Erik Colenbrander

Topopbrengsten zoals vorig jaar, geoogst onder ideale omstandigheden, worden er niet gehaald. Maar de grote graaninname ondernemingen zijn niet ontevreden over het verloop van de graanoogst tot nu toe.

Dit artikel verder lezen?

Word abonnee en krijg direct toegang

Kies het abonnement dat bij je past
Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

De wintergerst is voor het grootste deel geoogst in heel Nederland. Hier en daar worden ondergemiddelde hectolitergewichten gemeld, vertelt verkoopleider Bram de Visser van CZAV. Ook wordt er tweewassigheid gesignaleerd, als gevolg van de abrupte overgang van extreem droge omstandigheden naar wisselvallig weer met van tijd tot tijd best veel regen.

Wintergerst heeft het goed gedaan
De weersomstandigheden waren opnieuw van grote invloed op de graanteelt, zoals gebruikelijk de laatste jaren. De Visser: "Ik heb de indruk dat de wintergerst een goede opbrengst en kwaliteit heeft opgeleverd omdat het vroeger is gezaaid dan de wintertarwe. Na half oktober was het vorig jaar al te nat. Daardoor heb ik minder hoge verwachtingen van de wintertarwe."

Op veel plaatsen komt de oogst van wintertarwe deze week echt op gang. Volgens Aart den Bakker, manager afzet bij Agrifirm Plant, is er een duidelijke tweedeling in de omstandigheden tussen Noord-en Zuid Nederland. "In het noorden valt hier en daar een bui en wordt er slechts mondjesmaat gedorst. In het zuiden komt de oogst nu echt op gang." Ook Den Bakker ziet de topopbrengsten van vorig jaar nog niet terug. Het graan heeft tijdens de aarzetting op veel plaatsen te lijden gehad van vochttekort. "Gelukkig zijn de grootse zorgen over de opbrengst van een maand geleden verdwenen dankzij de regen." Den Bakker verwacht dat de oogst van zomergranen komende week op gang komt.

Verkopen voor dagprijs?
Deskundige Henny Vermeulen, van AgruniekRijnvallei Plant, houdt er rekening mee dat het de komende weken 'moment stelen' wordt om het graan met het juiste vochtgehalte te oogsten. "Tot nu toe kregen we graan binnen met 14-15% vocht. Precies zoals we graag zien."  Vermeulen schat in dat de graanoogst voor de coöperatieve Oost-Nederlandse onderneming, in vee, voer, akker- en tuinbouw, 10-15% lager uitpakt dan vorig jaar. Gezien de stijgende trend van de graanprijzen sluit hij niet uit dat telers besluiten in plaats van aan de poolprijzen mee te doen hun graan voor dagprijzen van ruim €170 per ton op de dagmarkt verkopen.

Ziektedruk - Bruine roest
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden