Shutterstock

Nieuws Beiroet

Explosie in Beiroet treft ook graansilo's

5 Augustus 2020 - Kimberly Bakker

De explosie in Beiroet van dinsdag 4 augustus heeft ook de graansilo's van het land platgelegd en een nabijgelegen graanterminal beschadigd, aldus Raoul Nehme, de Libanese minister van Economie en Handel. Toch verwacht hij niet dat er grote problemen ontstaan door dit onverwachte tekort aan granen.

De Libanese minister van Economie en Handel schrijft dinsdagavond 4 augustus dat de tarwe in de verwoeste graansilo's niet meer gebruikt mag (en kan) worden. Naast de graansilo's, is tevens een nabijgelegen graanterminal beschadigd geraakt door de explosie van opgeslagen ammoniumnitraat. Het betekent dat het land nog verder afhankelijk wordt van de import van onder meer tarwe. 

Libanon importeert vandaag de dag jaarlijks 1,2 miljoen ton tarwe en 900.000 ton maïs. Ook Nederland exporteert jaarlijks naar Libanon. In 2018 ging het om een exportwaarde van €387 miljoen. Het betreft dan vooral producten uit de categorieën voeding & levende dieren, dranken & tabak en grondstoffen. Echter, door devaluatie van de Libanese munt zijn die importen nauwelijks meer te betalen door de regering: de waarde van het Libanese pond is sinds oktober met 80% afgenomen. Daarnaast zijn buitenlandse valuta bijna niet voorhanden. 

'Geen grote problemen verwacht'
Opvallend is dat minister Nehme geen grote problemen voorziet. Het getroffen gebied verwerkt ongeveer 60% van alle invoer uit Libanon en de silo's hebben een capaciteit van 120.000 ton graan. "Doorgaans wordt 85% van de granen in deze silo's opgeslagen, maar ten tijde van de explosie lagen er geen grote hoeveelheden", zo meldt handelsbedrijf Mena Commodities bij Reuters. 

Dat er geen grote hoeveelheden opgeslagen waren, komt voornamelijk door het feit dat Libanon de afgelopen weken actief is geweest met het opvangen van een broodtekort (als gevolg van een financiële crisis in het land). Toch blijft het nog wel een vraag hoe het geïmporteerde graan naar Beiroet vervoerd moet worden, aangezien de haven volledig is verwoest. Nehme ging daar verder niet op in.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Kimberly Bakker

Kimberly Bakker is allround redacteur bij Boerenbusiness. Daarnaast heeft ze oog voor de social mediakanalen van Boerenbusiness.
Ziektedruk - Bruine roest
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden