Maykova Galina / Shutterstock.com

Inside Granen & Grondstof

Aan maïs geen gebrek op het wereldtoneel

11 Augustus 2020 - Niels van der Boom

Net als de prijzen van tarwe staan ook die van korrelmaïs onder grote wereldwijde druk. Groeiomstandigheden in de VS zijn de maïsgewassen gunstig gestemd. De exportmotor draait op volle toeren, maar beurshandelaren blijven naar beneden kijken.

Dit artikel verder lezen?

Word abonnee en krijg direct toegang

Kies het abonnement dat bij je past
Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Het is inmiddels bijna een jaar geleden dat beurshandelaren in de VS positief waren (bullish) voor de korrelmaïskoers in Chicago. Nieuwe, gunstige opbrengstberekeningen in het land brengen daar weinig verandering in. De groeiomstandigheden zijn goed, het areaal immens.

Export loopt goed
De exportmotor treft geen blaam. De uitvoer bereikt in deze fase van het seizoen zelfs een record. De helft van alle Amerikaanse soja en maïs gaat naar China. Toch gokken handelaren massaal op een dalende prijs. Woensdag 12 augustus verschijnt het nieuwe Wasde-rapport van het Amerikaanse landbouwministerie USDA. Analisten rekenen op een recordopbrengst, waardoor de eindvoorraad met 7% kan toenemen ten opzichte van de vorige raming.

Er vallen op tijd buien en het is zonnig. Ideaal maïs- en sojaweer in de Midwest. Daarom ook dat de verwachtte soja-opbrengst zich eveneens bijna op recordniveau bevindt. De eindvoorraad wordt zelfs een kwart hoger ingeschat dan in juli door handelaren. Stijgende tarwevoorraden werken eveneens negatief door op de CBoT voor deze commodity.

Brazilië boert goed
De Amerikaanse granenexport is niet de enige die goed loopt. Dat geldt ook voor agro-grootmacht Brazilië. Een zwakke munt helpt hun positie op de wereldmarkt. Daarnaast is er ook in het land zelf veel vraag naar maïs en sojameel. Zoveel zelfs dat het land de komende maanden maïs moet importeren om aan de behoefte te voldoen. Dit product is vooral van buurland Paraguay afkomstig.

Akkerbouwers in het land zijn momenteel bezig met het dorsen van hun tweede maïsoogst voor seizoen 2019-2020. De zogenoemde safrinha maïs. Die wordt direct na de eerste teelt van soja gezaaid en is goed voor 70% van de totale Braziliaanse maïsproductie. Gunstige prijzen hebben ervoor gezorgd dat akkerbouwers al meer dan 40% van hun maïs hebben verkocht, zo schrijft het Mato Grosso Institute of Agricultural Economics (Imea).

Minder biobrandstof
De vraag naar biobrandstof ethanol is door de coronacrisis duidelijk afgenomen. De ethanolproductie in Brazilië komt voor seizoen 2020-21 naar verwachting 18,4% lager uit. Verreweg de meeste ethanol wordt uit suikerriet gewonnen (91,4%). De rest uit korrelmaïs. Voor de suikersector is dat slecht nieuws, omdat meer rietsuiker voor consumptie geproduceerd gaat worden.

In Europa is het maïscontract op de Matif omgeschakeld van augustus naar november. Het oude contract eindigde op een fikse €182, maar het eerste contract voor de nieuwe oogst noteert met €164,50 fors lager. Een ruime beschikbaarheid van korrelmaïs wereldwijd heeft ook in ons land effect voor de beschikbaarheid van voergranen. Het legt een plafond in de markt voor voertarwe. Prijst die zichzelf uit de markt, dan is het goedkoper om meer maïs te voeren. Kijkend naar de wereldbalans voor deze commodity, dan is gedurende seizoen 2020-2021 geen gebrek aan goedkope maïs.

Ziektedruk - Bruine roest
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden