Shutterstock

Inside Granen & Grondstof

WASDE in het teken van hogere opbrengsten in VS

13 Augustus 2020 - Kimberly Bakker

Het WASDE-rapport van het Amerikaanse ministerie van Landbouw (USDA) staat voor de maand augustus in het teken van opbrengstverhogingen in de Verenigde Staten. Zowel voor tarwe, maïs als soja is de verwachting dat de productie in het land hoger uitvalt dan vorige maand nog werd ingeschat. Dit sentiment geldt niet voor de Europese Unie.

Dit artikel verder lezen?

Word abonnee en krijg direct toegang

Kies het abonnement dat bij je past
Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Het landbouwministerie verwacht dat de tarweproductie in de Verenigde Staten voor het seizoen 2020/2021 uitkomt op 1,8 miljard bushel, wat een stijging is van 14 miljoen bushel ten opzichte van afgelopen maand. Het merendeel van deze extra productie zal volgens het USDA waarschijnlijk geëxporteerd worden, gezien het verbruik lager is (-4 miljoen bushels tot 960 miljoen) als gevolg van de coronacrisis (er wordt nu minder voedsel buitenshuis geconsumeerd). Daarbij speelt ook mee dat het ministerie de Europese tarweproductie met 4 miljoen ton verlaagd heeft.

De totale tarweproductie in de Europese Unie zou daarmee volgens het USDA uitkomen op ongeveer 135 miljoen ton. Dat de productie-afname in Europa redelijk beperkt is gebleven, komt onder andere door een stijging van 1,5 miljoen ton in Rusland. Doordat de totale productie lager uitvalt, is de verwachting voor de Europese export ook naar beneden bijgesteld: -1,5 miljoen ton. Aangezien het wereldwijde verbruik afneemt, worden de wereldwijde eindvoorraden omhoog bijgesteld naar een record van 316,8 miljoen ton.

Soja: hogere opbrengsten, gelijk areaal
Het ministerie van Landbouw in de Verenigde Staten raamt de productie van sojabonen in het land in 2020/2021 op 4,4 miljard bushel. Dat is een stijging van 290 miljoen bushel in vergelijking tot de voorspelling in juli. Daarentegen houdt het USDA de verwachting voor het areaal gelijk op omgerekend 33,5 miljoen hectare. Uit de eerste rondgang langs percelen concludeert het dat de opbrengst per acre ongeveer 5,9 bushel boven het niveau van vorig jaar ligt: 53,3 bushel per acre. Doordat de productie naar verwachting hoger uitvalt, is de verwachte sojaprijs voor 2020/2021 in de Verenigde Staten verlaagd naar $8,35 per bushel (-$0,15).

Voor de Europese Unie rekent het Amerikaanse ministerie van Landbouw met een opbrengst van 2,75 miljoen ton, een kleine toename ten opzichte van de verwachting van juli. Daarbij meldt het USDA dat de hogere invoer in onder meer China, Thailand en Egypte wordt gecompenseerd door de hogere export vanuit Brazilië, Argentinië en de Verenigde Staten. Voor dat laatste land is de verwachting dat de export uitkomt op circa 2,13 miljard bushels. Door de hogere sojaproductie zijn de wereldwijde eindvoorraden met 0,3 miljoen ton verhoogd tot 95,4 miljoen ton.

Maïs: toename productie verhoogt eindvoorraad
Ook de Amerikaanse maïsproductie is door het ministerie van Landbouw gecorrigeerd ten opzichte van de vorige maand. Het USDA verwacht voor seizoen 2020/2021 een productie van 15,3 miljard bushels, wat 278 miljoen bushel meer is dan de verwachting van juli. Daarnaast wordt er ook een recordopbrengst verwacht van 181,8 bushels per acre, een stijging van 3,3 bushel per acre ten opzichte van vorige maand.

Daarentegen wordt de maïsproductie in de Europese Unie juist verlaagd (naar 163 miljoen ton), voornamelijk als gevolg van lagere opbrengsten in Roemenië en Frankrijk.

Het gehele rapport is hier te bekijken.

Ziektedruk - Bruine roest
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden