Shutterstock

Inside Granen & Grondstof

Frankrijk verwacht minder tarwe, gerst én koolzaad

17 Augustus 2020 - Kimberly Bakker

De Franse statistiekdienst Agreste heeft de oogstprognoses voor zowel tarwe, gerst als koolzaad naar beneden bijgesteld. Zo verwacht de statistiekdienst dat de opbrengst van zachte tarwe dit seizoen nog eens 1,4 miljoen lager ligt en komt de koolzaadoogst naar verwachting 4,8% lager uit dan vorig oogstjaar.

Dit artikel verder lezen?

Word abonnee en krijg direct toegang

Kies het abonnement dat bij je past
Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Uit de nieuwe gegevens blijkt dat Agreste verwacht dat de productie van zachte tarwe in Frankrijk dit seizoen uit gaat komen op 29,7 miljoen ton, terwijl de dienst een paar weken geleden nog uitging van een oogst van 31,1 miljoen ton. Als deze nieuwe oogstprognose werkelijkheid wordt, dan ligt de opbrengst van zachte tarwe 9,8 miljoen ton lager dan vorig jaar (-25%). Overigens wordt wel gemeld dat de opbrengsten regionaal zeer verschillend zijn. Zo worden in de departemneten Normandië, Hauts-de-France en Grand Est bijvoorbeeld opbrengsten behaald die dicht bij of hoger liggen dan het 5-jarig gemiddelde.

Daarnaast meldt de dienst dat het verwacht dat de opbrengst van gerst (zomer- én wintergerst tezamen) 1 miljoen ton lager uitkomt dan eerder was voorspeld. Agreste houdt nu rekening met een totale gerstproductie van 11,3 miljoen ton, wat ruim 17% minder is dan in het voorgaande jaar werd geproduceerd. Concreet betreft het 7 miljoen ton wintergerst en 4,3 miljoen ton zomertarwe. Volgens FranceAgriMer is de opbrengstdaling in wintergerst ook deels te wijten aan de afname van het areaal (-12%). Daarentegen is het areaal zomergerst over de afgelopen 5 jaar juist met 52% gestegen, wat ervoor zorgt dat de verwachte opbrengst voor dit jaar 37% boven het 5-jarig gemiddelde ligt.

Koolzaadopbrengst ook omlaag
Niet alleen de oogstprognoses voor tarwe en gerst zijn verlaagd, want de statistiekdienst verwacht ook minder koolzaad in Frankrijk. Agreste heeft de verwachte koolzaadoogst met 100.000 ton verlaagd naar 3,3 miljoen ton, waardoor er naar verwachting 4,8% minder koolzaad geproduceerd wordt dan afgelopen jaar. In vergelijking tot het gemiddelde van 2015 tot en met 2019 is zelfs een verlies zichtbaar van 35,7%.

Volgens de statistiekdienst wordt de daling in de opbrengst grotendeels veroorzaakt door een beperkt aanbod van gewasbeschermingsmiddelen, waardoor het steeds lastiger wordt om ongedierte tegen te gaan. Vooral in Bourgondië, Lotharingen en Champagne-Ardenne heeft dit gevolgen gehad voor de opbrengsten. Ook de late vorstperiode en de droogte in het voorjaar hebben zijn tol geëist. Overigens meldt de statistiekdienst wel dat het oliegehalte beter is dan vorig jaar: bijna 44%.

Ziektedruk - Bruine roest
Powered by Agroweer

Blijf op de hoogte

Schrijf je in en ontvang elke dag het laatste nieuws in je inbox