Maykova Galina / Shutterstock.com

Inside Granen & Grondstof

Rusland verwacht op één na grootste graanoogst

26 Augustus 2020 - Kimberly Bakker

Ondanks het coronavirus en de landelijke beperkingen die dat tot gevolg heeft, weet Rusland een zeer goede graanoogst weg te zetten. Het Institute for Agricultural Market Studies (IKAR) heeft de verwachtingen voor de opbrengst daarom naar boven bijgesteld. Naar verwachting behaalt het land daardoor de op één na grootste oogst ooit.

Dit artikel verder lezen?

Word abonnee en krijg direct toegang

Kies het abonnement dat bij je past
Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Rusland verwacht dat de graanoogst daardoor net onder het record dat is gevestigd in 2017 uitkomt. Waar een grote graanoogst doorgaans resulteert in dalende wereldmarktprijzen, is de angst daarvoor nu minder groot. Immers, door ongunstige weersomstandigheden in andere Europese landen pakken de graanoogsten daar een stuk minder positief uit.

IKAR heeft de verwachting voor de Russische tarweoogst deze week met 500.000 ton verhoogd tot 82,5 miljoen ton. De totale graanoogst komt volgens het instituut naar verwachting uit op 129 miljoen ton. Ook Rusagrotrans voorziet een forse graanoogst in Rusland: 128,4 miljoen ton, waarvan 81,9 miljoen ton tarwe.

Hogere hectareopbrengsten
Op 24 augustus was in Rusland ongeveer 57,5% van het ingezaaide areaal geoogst. Het totale geoogste volume komt uit op 90,2 miljoen ton, waarvan 67,3 miljoen ton tarwe. Vorig jaar was in deze periode pas 57 miljoen ton tarwe geoogst. Overigens moet wel worden opgemerkt dat het areaal vorig jaar zo'n 3 miljoen hectare kleiner was. De belangrijkste reden voor deze grotere oogst is echter een betere hectareopbrengst. Deze bedroeg eind vorig jaar 2,66 ton per hectare, terwijl dat dit seizoen gemiddeld 3,29 ton per hectare is. De verwachting is wel dat dit nog iets zakt, omdat de oogst in Siberië en de Oeral nog moeten worden afgerond. De oogst per hectare ligt daar doorgaans lager.

De opbrengsten groeien in Rusland de afgelopen jaren sowieso gestaag. Aan het begin van deze eeuw (najaar 2000) lag de opbrengst rond de 1,8 tot 2 ton per hectare. In 2008 werd voor het eerst de grens van 2 ton overschreden. Sinds seizoen 2015 is de opbrengst nooit meer onder 2,5 ton terechtgekomen. In 2017 werd het record van 2,92 ton per hectare gevestigd. Gelet op de huidige verwachtingen en resultaten, kan dit record per hectare dit seizoen zomaar maar eens worden doorbroken.

Zuiden het verste gevorderd
Het zuiden van Rusland is het verst gevorderd met de graanoogst, waarbij vooral de omgeving Volgograd positief in het oog springt. In deze regio is al 4,72 miljoen ton graan geoogst, wat behoorlijk meer is dan het eindresultaat van seizoen 2018/2019 en maar 500.000 ton minder dan in recordjaar 2017. Rekening houdend met het feit dat ongeveer 200.000 hectare nog moet worden geoogst, komt een nieuw record dichtbij. Daarbij wordt tevens gemeld dat het gewas van uitstekende kwaliteit is.

In het naburige Rostov is inmiddels 11,7 miljoen ton geoogst, waarvan 10,4 miljoen ton tarwe. In vergelijking tot vorig jaar is dat een stijging van ongeveer 6% en daarbij ligt de opbrengst 100 kilo per hectare hoger. In de regio Tambov loopt de graanoogst ook voor op vorig seizoen. Op dit moment is 81% van het ingezaaide areaal geoogst en ligt de opbrengst rond de 4 miljoen ton.

Negatief effect op prijzen?
De positieve oogstramingen in Rusland heeft vooralsnog niet geleid tot stress op de granenmarkt in de vorm van lagere noteringen. Dit komt doordat het sentiment wordt gestut door povere oogstresultaten uit de Europese Unie. Zo verwacht Bloomberg dat de oogst van zachte tarwe in Frankrijk met 25% afneemt naar 29,5 miljoen ton, waarmee het een van de slechts resultaten in de afgelopen 20 jaar is. In Roemenië worden ook mindere resultaten verwacht. Hierdoor daalt de export vanuit de Europese Unie waarschijnlijk met enkele miljoenen tonnen.

Rusland merkt daar echter nog weinig van. Het land heeft sinds de start van dit seizoen circa 6 miljoen ton graan (inclusief 4,8 miljoen ton tarwe) geëxporteerd. En de verwachtingen voor de komende periode zijn tevens positief. Verwacht wordt namelijk ;dat Rusland in augustus 5,5 miljoen ton graag gaat exporteren, wat 3 miljoen ton meer is dan over de maand juli. Daarnaast zijn de Russische exportprijzen gestabiliseerd, na een periode van prijsdalingen. Prijzen doen de ronde van $202 per ton FOB, $1 hoger dan een week eerder.

Ziektedruk - Bruine roest
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden