Shutterstock

Inside Granen & Grondstof

Klöckner: 'Graanoogst iets onder gemiddelde'

28 Augustus 2020 - Kimberly Bakker

De Duitse landbouwminister Julia Klöckner heeft op vrijdag 28 augustus het oogstrapport voor graanoogst 2020 naar buiten gebracht. Daaruit blijkt onder meer dat de opbrengst circa 3% onder het niveau van afgelopen jaar ligt. Verder meldt Klöcker dat de landelijk gemiddelde opbrengsten beter zijn dan in de prognoses werd verwacht.

Dit artikel verder lezen?

Word abonnee en krijg direct toegang

Kies het abonnement dat bij je past
Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Het oogstrapport 2020 is vrijdagochtend door landbouwminister Klöckner gepresenteerd. De behaalde opbrengsten van verschillende teeltgebieden verspreid ver Duitsland vormen de basis van dit rapport (in tegenstelling tot eerdere oogstprognoses). "De gemiddelde opbrengsten zijn beter dan verwacht, maar wel onder het gemiddelde. Dit heeft vooral te maken met het feit dat boeren voor het derde jaar met droogte kampten en door de late vorst", zo vertelt Klöckner op de persconferentie.

Volgens Klöcker is dit jaar daarom ook geen reden tot droogtesteun. "De totale graanoogst ligt inderdaad iets onder het niveau van vorig seizoen, maar dit komt grotendeels door het kleinere graanareaal. In onze ogen is de situatie dit jaar dus zeker niet vergelijkbaar met de extreme droogte in 2018."

Graanoogst net onder gemiddelde
Het voorlopige oogstcijfer van de Duitse graanoogst komt op 42,9 miljoen ton uit, gebaseerd op de resultaten bij 6.973 graanvelden. De opbrengst is daarmee naar verwachting 3,1% lager dan vorig jaar. Ten opzichte van het 6-jarig gemiddelde is een achterstand van 6% zichtbaar. Het lagere cijfer heeft volgens de Duitse overheid overigens grotendeels te maken met het kleinere areaal: -4,7% ten opzichte van 2019. Daarbij is vooral het areaal wintertarwe fors gekrompen (-10%).

De daling in wintertarwe wordt veroorzaakt doordat het in veel delen van Duitsland afgelopen najaar te nat was om wintergraan in te zaaien. Aan de andere kant hebben boeren de teelt van ruwvoer (maïs, gras, luzerne) fors uitgebreid, vooral met het oog op het ruwvoertekort als gevolg van droogte. De gemiddelde hectareopbrengst komt voor alle graansoorten tezamen uit op 69,1 ton, wat 1,3% meer is dan in 2019.

Koolzaadteelt herstelt zich
Vorig jaar liet de koolzaadteelt in Duitsland een flinke daling zien, maar dit jaar is lichtelijk herstel zichtbaar. Het areaal is gegroeid naar 954.200 hectare, al is dat nog altijd fors kleiner dan enkele jaren terug (1 miljoen hectare). De hectareopbrengst varieert rond 36,8 ton, al zijn de regionale verschillen groot. In totaal wordt voor seizoen 2020 uitgegaan van een koolzaadoogst van 3,5 miljoen ton, wat 24,4% meer is dan afgelopen jaar. Echter, ten opzichte van het 6-jarig gemiddelde is een daling van 20,7% zichtbaar.

De Deutsche Raiffeisenverband (DRV) reageert ietwat verontrust op de cijfers. "Ook al is de kwaliteit van de oogst dit jaar gemiddeld tot goed, er zijn duidelijk lagere eiwitgehaltes", meldt de organisatie. Daarbij vragen zij zich af of de niveaus in de toekomst verder gaan dalen als gevolg van de aangescherpte mestverordening. Dit maakt het voor de Duitse telers nog moeilijker kwaliteitstarwe te verbouwen. DRV is dan ook van mening dat (in plaats van algemene verboden) de nadruk moet worden gelegd op het gebruik van technologieën (zoals N-sensoren).

Ziektedruk - Bruine roest
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden