Het International Grains Council (IGC) heeft haar verwachting voor de wereldwijde tarweoogst van seizoen 2020/2021 naar boven bijgesteld. Vooral in Rusland voorziet de organisatie een grotere oogst, terwijl in Frankrijk en Roemenië juist kleinere oogsten worden verwacht.
Volgens het IGC komt de wereldwijde tarweoogst van seizoen 2020/2021 uit op 763,3 miljoen ton tarwe. Dit is een stijging van 1,3 miljoen ton ten opzichte van de verwachting in juli. Vooral in Rusland verwacht het IGC een grotere oogst: bijna 80 miljoen ton. Dit is 2 miljoen ton meer dan in juli verwacht werd en de op één na grootste oogst ooit in het land. Ook in Polen en Spanje zijn de opbrengsten iets nar boven bijgesteld.
Kijken we echter naar de rest van Europa, dan is het beeld iets minder rooskleurig. Het IGC verwacht namelijk dat in de Europese Unie bijna 4 miljoen ton minder geoogst wordt dan in juli werd voorzien. De totale tarweoogst komt daarmee naar verwachting uit op 121,8 miljoen ton. De negatieve bijstelling wordt vooral veroorzaakt door slechtere oogsten in Roemenië en Frankrijk. In Oekraïne, waar de oogst zo goed als afgerond is, laat het IGC de prognose staan op 26,5 miljoen ton. Vorig jaar werd in dit land nog 29,2 miljoen ton geoogst.
Storm teistert Verenigde Staten
Medio augustus werd een deel van de Verenigde Staten geteisterd door een zware storm. Het leidde tot een verlies van 4 miljoen hectare graan. Het IGC verwacht onder andere daardoor dat de oogst in de Verenigde Staten uitkomt op 50 miljoen ton tarwe, wat circa 2,3 miljoen ton minder is dan tijdens de afgelopen campagne. De verwachting is echter dat de oogst bij de volgende raming (eind september) nog verder verlaagd kan worden, omdat pas dan echt duidelijk is hoeveel product verloren is gegaan tijdens de zomerstormen.
Het IGC verwacht daarnaast dat de internationale tarwe-export 2 miljoen ton lager uitpakt dan vorig jaar op 181,2 miljoen ton. Vanwege de kleinere oogst in de Europese Unie en de sterke euro zal naar verwachting slechts 23,5 miljoen ton tarwe vanuit de Europese Unie worden geëxporteerd. Vorig jaar kwam de export vanuit Europa uit op 37,1 miljoen ton.
China fors aan de markt
Met name China is de laatste jaren actief op de tarwemarkt. In seizoen 2019/2020 importeerde het land 6,6 miljoen ton, het hoogste resultaat in circa 6 jaar tijd. Het lijkt erop dat Beijing hierop wil voortborduren, want ook over de afgelopen weken heeft het land forse hoeveelheden tarwe geïmporteerd. Als gevolg hiervan deed de Matif in Parijs een stap naar boven: +€10 tot €188,50 per ton op donderdag 27 augustus.