Agrifoto

Inside Granen & Grondstof

Meer maïs verwacht in VS, maar minder in EU

7 September 2020 - Kimberly Bakker

De prognose voor de maïsoogst in de Verenigde Staten is door het International Grains Council (IGC) omhoog bijgesteld. Dit is enigszins opvallend na de zware zomerstorm begin augustus, waardoor flink wat percelen verwoest werden. De wereldwijde oogst komt naar verwachting op een recordniveau uit, terwijl in de Europese Unie minder maïs wordt verwacht.

Dit artikel verder lezen?

Word abonnee en krijg direct toegang

Kies het abonnement dat bij je past
Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

De verwachting vanuit het IGC is dat in de Verenigde Staten 384,2 miljoen ton korrelmaïs wordt geoogst. Dat is 3,4 miljoen ton meer dan in juli voorspeld werd. Ten opzichte van afgelopen jaar is een toename zichtbaar van 38,3 miljoen ton (ofwel een plus van 11,1%). Volgens het IGC wordt het record van seizoen 2016/2017 slechts met 600.000 ton gemist. Wel beschrijft de organisatie dat 3,3 miljoen hectare in Iowa ernstige stormschade heeft opgelopen.

Kwaliteit duidelijk minder
Dit is terug te zien in de beoordeling van het USDA van maïspercelen in deze staat. Slechts 45% is geclassificeerd in de categorieën 'goed' of 'zeer goed'. Voor de storm lag dat percentage 24 procentpunten hoger. Voor het hele land komt 62% van de maïspercelen uit in 1 van die 2 klassen uit. Drie weken terug was dat nog 71%. Rabobank verwacht dat de zomerstorm tot een verlies van circa 10 miljoen ton lijdt, waardoor het een oogst voorziet van 381 miljoen ton. Een verschil van 3 miljoen ton met de verwachting van het IGC.

De notering op de CBoT in Chicago is sinds de zomerstorm met ruim 8% gestegen tot $3,47 per bushel. Rabobank verwacht dat de notering in het vierde kwartaal van 2020 uitkomt rond de $3,45 per bushel (circa €115 per ton). Voor het eerste kwartaal van 2021 wordt door de bank inmiddels een prijs voorzien van $3,65 per bushel, al verwacht het vervolgens wel een daling.

Wereldwijd wordt record verwacht
Een recordoogst aan korrelmaïs wordt wereldwijd verwacht: 1,16 miljard ton. Dat is een toename van 4% ten opzichte van vorig seizoen (oftewel 45 miljoen ton meer). In juli was de prognose nog circa 2 miljoen ton lager. Vooral in Brazilië wordt meer maïs verwacht. In vergelijking tot vorig seizoen is een plus van 4,1% zichtbaar, wat resulteert in een totaal van 106,3 miljoen ton. Daarentegen verwacht de IGC in de Europese Unie juist minder maïs. De organisatie verlaagt de prognose met 900.000 ton tot 69,2 miljoen ton. Dit is nog wel altijd meer dan de 68,1 miljoen ton van vorig jaar. De verlaging komt vooral door problemen met droogte in Frankrijk en Roemenië.

Niet alleen de opbrengst verbreekt waarschijnlijk een record, want in het verbruik wordt tevens een record verwacht. Het IGC rekent met een vraag van 1,17 miljoen ton. Dat is 33 miljoen ton meer dan vorig seizoen (+2,9%). Verwacht wordt dat 703 miljoen ton hiervan naar de diervoederindustrie gaat. Een plus van 19 miljoen ton. Met name vanuit China wordt extra vraag verwacht nu de uitbraken van Afrikaanse varkenspest afnemen. Het IGC denkt dat het land hierdoor 5 miljoen ton meer vraagt, waardoor het totaal uitkomt op 182 miljoen ton. Vanuit de Amerikaanse diervoederindustrie wordt de hoogste vraag in 13 jaar verwacht: 147,5 miljoen ton.

Ziektedruk - Bruine roest
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden