Agrifoto

Inside Granen & Grondstof

Droogte uit zich in Europese opbrengstramingen

15 September 2020 - Kimberly Bakker

Dat de droogte in grote delen van Europa een negatief effect heeft op de opbrengsten, blijkt uit het nieuwste MARS-bulletin van de Europese Unie. Zo ligt de verwachte opbrengst van korrelmaïs in Bulgarije fors lager dan het gemiddelde en lijdt Frankrijk flinke verliezen in aardappelen en suikerbieten.

Dit artikel verder lezen?

Word abonnee en krijg direct toegang

Kies het abonnement dat bij je past
Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Roemenië, Bulgarije en Oekraïne, maar ook delen van Nederland, België, Frankrijk en Luxemburg kampen met (extreme) droogte. Uit het MARS-bulletin van de Europese Unie blijkt dat dit op negatieve wijze tot uiting komt in de opbrengstverwachtingen. Zo is de oogstprognose voor suikerbieten in de Europese Unie afgenomen (ten opzichte van het vorige bulletin) tot 73 ton per hectare. Dat is ongeveer 2,1% lager dan het 5-jarig gemiddelde.

Voor Nederland wordt een opbrengst verwacht van 83,5 ton per hectare verwacht. Dat is 0,5% hoger dan het 5-jarig gemiddelde, maar 0,5% lager dan vorig jaar. De suikerbietenopbrengst in België lijdt ook onder de droogte, want daar ligt de verwachte opbrengst (83 ton per hectare) 2,3% onder het meerjarig gemiddelde en 5,9% lager dan vorig jaar. In Frankrijk wordt een opbrengst van 81,6 ton per hectare voorzien: -6,2% ten opzichte van het gemiddelde en -3,7% in vergelijking tot vorig jaar.

Snijmaïs levert in, korrelmaïs hoger
Ook de verwachte opbrengst van snijmaïs in Europa komt beneden het 5-jarig gemiddelde uit. De oogst ligt volgens de Europese Commissie op 40 ton per hectare, een daling van 0,4% ten opzichte van het gemiddelde. De oogst is daarentegen wel 2% hoger dan vorig jaar. Nederland komt uit op een oogst van 41,5 ton per hectare, wat gelijk is aan het gemiddelde van de afgelopen 5 jaar. Het is wel 2,9% lager dan vorig jaar. In Italië wordt de hoogste opbrengst verwacht: 52,9 ton per hectare.

De oogstverwachtingen voor korrelmaïs zijn positiever. De opbrengst komt naar verwachting op 7,8 ton per hectare, wat 3,3% boven het meerjarig gemiddelde is. De hoogste opbrengst komt uit Spanje, met 11,8 ton per hectare. Dit is een plus van 2,2% ten opzichte van het 5-jarig gemiddelde. Ook Polen zet een positief beeld neer: de opbrengst ligt met 6,6 ton per hectare ruim boven vorig jaar (+19). Overigens is wel duidelijk zichtbaar dat Bulgarije en Roemenië op dit gebied forse verliezen hebben geleden door de droogte. De opbrengsten liggen daar respectievelijk 11% en 13% lager dan het 5-jarig gemiddelde.

Aardappeloogst iets hoger
Ook de verwachtingen voor de aardappeloogst in de Europese Unie is deze maand iets beter dan in het bulletin van de maand augustus. In dat rapport werd uitgegaan van een opbrengst van 32,6 ton, waar dat nu 32,8 ton is. Dat is 1,3% boven het 5-jarig gemiddelde. Nederland noteert een opbrengst van 42,8 ton per hectare, wat 1,8% boven het niveau van vorig jaar én het gemiddelde is. In Polen zijn de omstandigheden goed en komt de aardappeloogst naar verwachting 17% boven vorig jaar uit, op 25 ton per hectare.

Spanje levert flink in en komt uit op 30,1 ton per hectare. Dit is 4,4% lager dan het gemiddelde en 9% lager dan vorig jaar. Ook de Franse percelen lijden onder de droogte. De opbrengst komt naar verwachting uit op 40,5 ton per hectare, een daling van 1,9% ten opzichte van het gemiddelde en 2,3% minder dan vorig seizoen. Voor Frankrijk is dit het derde jaar waarin de opbrengst stevig verlaagd wordt door droogte. Voor Duitsland komt de aardappelopbrengst naar verwachting op 41,4 ton per hectare (+6,2% ten opzichte van vorig jaar) uit en in België wordt een opbrengst van 42,2 ton per hectare voorzien (+3,1% ten opzichte van vorig jaar). De Duitse aardappeloogst ligt wel 0,9% onder het 5-jarig gemiddelde.

Flinke verhogingen in zomergerst
Zomergerst schetst het meest positieve beeld van alle gewassen. De Europese oogstraming komt uit op 4,38 ton per hectare. Dit is 8,9% boven het 5-jarig gemiddelde en 6,1% hoger dan vorig seizoen. Vooral in Spanje laat de opbrengst een stevige plus zien: +23% ten opzichte van het 5-jarig gemiddelde en +32% ten opzichte van vorig seizoen. In Nederland komt de opbrengst naar verwachting uit op 6,6 ton per hectare, wat 2,6% boven het meerjarig gemiddelde is.

Komende periode worden wederom temperaturen boven het gemiddelde verwacht, waardoor het nog maar de vraag is hoe soepel bijvoorbeeld de hoofdoogst van aardappelen gaat verlopen. De grond is in veel regio's hard en neerslag staat voorlopig niet op de planning. Het is afwachten in hoeverre de verwachtingen in de buurt komen van de realiteit.

Het hele MARS-bulletin is hier te bekijken.

Ziektedruk - Bruine roest
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden