Shutterstock

Inside Granen & Grondstof

Minder maïs beschikbaar, vraag blijft sterk

23 September 2020 - Kimberly Bakker

De vraag naar maïs blijft ook komend seizoen sterk, terwijl het aanbod flink is afgenomen door lastige weersomstandigheden dit seizoen. Dit blijkt uit nieuwe cijfers van de Franse nationale federatie voor de productie van maïs en sorghum. Volgens de organisatie kan deze situatie voor spanningen zorgen in het komende verkoopseizoen.

Dit artikel verder lezen?

Word abonnee en krijg direct toegang

Kies het abonnement dat bij je past
Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Het maïsareaal is afgelopen seizoen in de hele Europese Unie behoorlijk toegenomen (+16%), maar door de moeilijke weersomstandigheden is de verwachting van de federatie dat de maïsoogst kleiner uit gaat pakken. Dit stond onlangs ook in het MARS-rapport van de Europese Commissie. Het zou volgens de Franse federatie negatieve gevolgen kunnen hebben voor het komende verkoopseizoen. De vraag naar maïs blijft immers sterk.

Lagere oogsten, vraag blijft sterk
Door de droogte en hittegolven van afgelopen zomer wordt verwacht dat de maïsproductie in Frankrijk, de grootste maïsproducent van Europa, dit seizoen niet verder komt dan 90% van eerder gestelde doelen. Overigens laat het areaal wel een stijging zien tot 80.000 hectare. Ook in de rest van Europa wordt een lagere productie verwacht: in Hongarije komt de oogst van maïs om en nabij 90% à 95% van het doel uit en in Roemenië verwacht slechts 75% tot 80%.

Deze kleinere oogsten hebben ook gevolgen voor de voorraden van maïs. Dit seizoen was de vraag naar het product groot, waardoor de voorraden hard geslonken zijn. De hoop was dat de toename in het areaal (van 16%) de ontstane tekorten kon aanvullen, maar door een lagere opbrengst lijkt dit niet het geval te zijn. Ook voor komend seizoen verwacht de Franse federatie een sterke vraag. Met het oog op een minder groot aanbod zou dat kunnen zorgen voor een hogere notering, al staat de maïsnotering op de Matif nu ook al fors boven vorig jaar en boven het 5-jarig gemiddelde.

Ziektedruk - Bruine roest
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden