Agrifoto

Inside Granen & Grondstof

Europese import van koolzaad neemt toe

5 Oktober 2020 - Kimberly Bakker

De hoeveelheid koolzaad die wordt geïmporteerd in de EU-28 neemt ieder seizoen verder toe, zo blijkt uit een prognose van het Internationaal Grains Council. Dit is opvallend, omdat de vraag dit seizoen juist kleiner is als gevolg van de coronacrisis. Daarnaast zet de notering op de Matif in Parijs een forse stap naar boven. Wat is daar de reden van?

Dit artikel verder lezen?

Word abonnee en krijg direct toegang

Kies het abonnement dat bij je past
Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Het International Grains Council (IGC) voorziet dat de EU-28 de komende maanden meer koolzaad importeert, tot een totaal van 5,8 miljoen ton dit seizoen. Dat is fors meer dan de 5 miljoen ton van vorig seizoen en de 4,5 miljoen ton van het seizoen daarvoor. Voor komend seizoen verwacht het dat de Europese Unie 5,7 miljoen ton koolzaad importeert, wat nog altijd fors is meer dan gemiddeld. De wereldwijde import wordt voor 2020/2021 geschat op 15,5 miljoen ton. Dit betekent dat de Europese Unie ruim 30% van de wereldwijde afname voor haar rekening neemt.

Consumptie naar dieptepunt
De belangrijkste leverancier is Canada. Voor het komende seizoen wordt verwacht dat het land wereldwijd 10 miljoen ton exporteert, al is dat wel 300.000 ton minder dan dit jaar. Voor Oekraïne, het op 1 na belangrijkste exportland, verwachten experts een vergelijkbare afname tot 2,3 miljoen ton. Dit komt voornamelijk door een tegenvallende oogst. Daarentegen is de verwachting dat Australië juist 500.000 ton meer exporteert, waardoor de totale export naar verwachting resulteert in 2,2 miljoen ton. De reden? Een verwachte productiestijging tot 3,3 miljoen ton. Vorig jaar lag de oogst fors lager door de droogte en hitte.

Terwijl de wereldwijde handel in koolzaad toeneemt, zakt de consumptie dit jaar weg naar het laagste niveau in ruim 3 jaar. Het IGC verwacht een consumptie van 70,3 miljoen, terwijl dat vorig seizoen nog 73 miljoen ton was. In de EU-28 wordt een daling van 2,4 miljoen ton verwacht, waarmee het totaal uitkomt op 22,5 miljoen ton. De voornaamste oorzaak voor die vraaguitval is de huidige coronacrisis, al verwacht de organisatie wel dat de vraag in 2020/2021 herstelt als het virus meer naar de achtergrond verdwijnt.

Koers zet stappen omhoog
De notering voor koolzaad op de Matif in Parijs heeft de afgelopen dagen forse stappen naar boven gezet. Daar waar de notering 29 september nog uitkwam op €380,75 per ton, noteert de slotstand op 2 oktober €389,75 per ton. Dat heeft grotendeels te maken met de prijsstijgingen op de CBoT in Chicago als gevolg van een rapport van het USDA. Hierin kwam naar voren dat de voorraden in het land aanzienlijk kleiner zijn dan gedacht. Hoe dat kan? De export naar China was aanzienlijk groter dan exportstatistieken lieten zien.

Overigens liet niet alleen de koolzaadnotering hierdoor een stijging zien. Ook de tarwenotering zette een fikse stap naar boven en komt inmiddels uit op €196,75 per ton. Naast de kleinere voorraden, speelt hier ook het Small Grains Report van het Amerikaanse landbouwministerie een grote rol. Daarin staat namelijk dat het tarweareaal en de tarweproductie in de Verenigde Staten in seizoen 2020 toch kleiner zijn dan verwacht.

Ziektedruk - Bruine roest
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden