Shutterstock

Inside Granen & Grondstof

Franse oogstprognoses neerwaarts bijgesteld

14 Oktober 2020 - Kimberly Bakker

Het Franse ministerie van Landbouw heeft op dinsdag 13 oktober vrijwel alle oogstprognoses voor granen, oliehoudende zaden en suikerbieten omlaag bijgesteld. De reden? De ongunstige weersomstandigheden in het seizoen. Voor de noteringen op de Matif zijn de resultaten een reden om stappen naar boven te zetten.

Dit artikel verder lezen?

Word abonnee en krijg direct toegang

Kies het abonnement dat bij je past
Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

In het maandelijkse oogstrapport van het Franse landbouwministerie is de grootste klap voor maïs. De prognose van de maïsoogst is neerwaarts bijgesteld naar 13,5 miljoen ton, terwijl dat vorige maand nog 14,1 miljoen ton was. Echter, aangezien het ingezaaide areaal dit jaar behoorlijk groter is, blijft het volume wel 6% boven vorig seizoen en ruim 4% boven het 5-jarig gemiddelde. Dat er minder maïs beschikbaar is, is ook zichtbaar op de Matif in Parijs. Die noteerde dinsdag 13 oktober namelijk €178 per ton, wat het hoogste niveau is voor deze periode van het jaar sinds 2012.

Tarweoogst bijna 20% onder gemiddelde
Het landbouwministerie heeft de opbrengstverwachtingen voor zachte tarwe verlaagd naar 29,2 miljoen ton, een verlaging van 300.000 ton ten opzichte van vorige maand. De reden hiervoor is onder meer een kleiner ingezaaid areaal. Hiermee realiseert het grootste graanproducerende land van de Europese Unie een van de kleinste tarweoogsten in jaren. De verwachte oogst ligt 26% onder het niveau van vorig seizoen en maar liefst 18% onder het 5-jarig gemiddelde. De lage opbrengst komt ook tot uiting op de Matif in Parijs. Daar komt de notering voor tarwe inmiddels uit op €202,75 per ton, wat gelijk is aan het droge jaar 2018.

Daarnaast heeft het ministerie ook de oogstprognose voor gerst verlaagd: van 11 miljoen ton vorig maand naar 10,5 miljoen ton op dit moment. Daarmee komt de gerstoogst naar verwachting 23% onder het niveau van vorig seizoen uit en is de opbrengst circa 13% lager dan het gemiddelde van de afgelopen 5 jaar.

Minder suikerbieten en koolzaad
Ook de oogstverwachtingen voor suikerbieten is verlaagd in het laatste rapport van het Franse ministerie van Landbouw. Volgens de nieuwste cijfers komt de oogst dit seizoen uit op 30,5 miljoen ton, waar afgelopen maand nog werd uitgegaan van 32,2 miljoen ton. Daarmee zou de oogst 20% onder het niveau van vorig seizoen liggen.

De oogstprognoses voor koolzaad komen 7% onder het niveau van vorig seizoen uit, op 3,27 miljoen ton. Dit is daarnaast ook maar liefst 32% minder dan het 5-jarig gemiddelde. Overigens komt dit deels ook voort uit een kleiner areaal. De teelt van koolzaad lijkt steeds minder populair te zijn. De notering heeft dinsdag 13 oktober wel weer een klein stapje naar boven gedaan en komt uit op €391 per ton. Daarmee staat de koolzaadnotering iets boven het gemiddelde van de afgelopen jaren.

Ziektedruk - Bruine roest
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden