Shutterstock

Inside Granen & Grondstof

Gebrek aan regen vertraagt inzaai sojabonen in Brazilië

15 Oktober 2020 - Kimberly Bakker

De aanhoudende droogte in Brazilië zorgt ervoor dat de inzaai van sojabonen in het land is vertraagd. Naar verwachting zal dit grote gevolgen hebben voor het Braziliaanse exportaanbod in januari, iets waar de Verenigde Staten van kunnen profiteren.

Dit artikel verder lezen?

Word abonnee en krijg direct toegang

Kies het abonnement dat bij je past
Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

De notering voor sojabonen op de CBoT in Chicago eindigde maandag 12 oktober op $10,33 per bushel, een daling van $0,35 ten opzichte van een week eerder. Die daling in de notering werd veroorzaakt door voorspelde neerslag. Inmiddels blijkt echter dat de weersverwachtingen iets minder gunstig waren dan gedacht. Neerslag blijft uit en het is in delen van het land zelfs voor Braziliaanse begrippen zeer warm, waardoor het te droog is om de sojabonen in te zaaien. Het zorgt ervoor dat de notering op de CBoT inmiddels weer naar boven kijkt en $10,44 per bushel noteert op dinsdag 13 oktober.

Gevolgen voor export
De vertraagde inzaai van de sojabonen zal ook het exportaanbod van het land in januari 2021 beïnvloeden, aldus adviesbureau AgRural woensdag 14 oktober. Doorgaans is in de maand januari een groot gedeelte van de Braziliaanse sojabonenoogst al gereed voor verzending. Eind januari 2020 was bijvoorbeeld al 9 miljoen ton sojabonen geoogst in Mato Grosso, de belangrijkste productieregio in het land. Dat is 25% van de totale oogst in die staat. Dit jaar zal dat percentage niet gehaald worden, zo is de verwachting.

De vertraging van de inzaai is overigens redelijk positief nieuws voor de Amerikaanse verkopers van sojabonen, omdat die in januari doorgaans rechtstreeks concurreren met Brazilië op de wereldmarkt. Nu kunnen de Amerikaanse verkopers mogelijk heel januari op grote schaal verkopen aan de belangrijkste afnemer: China.

Ziektedruk - Bruine roest
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden