Agrifoto

Inside Granen & Grondstof

'Australië op koers voor bovengemiddelde oogst'

26 Oktober 2020 - Kimberly Bakker

Na 3 jaar met een benedengemiddelde graanoogst door de droogte, ligt Australië nu op schema voor een langverwacht herstel. Daarbij komt wintergraan naar verluidt zelfs op een bovengemiddelde oogst uit. Dat schrijft Rabobank in het Australian Winter Crop Production Outlook voor seizoen 2020/2021.

Dit artikel verder lezen?

Word abonnee en krijg direct toegang

Kies het abonnement dat bij je past
Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

In het rapport meldt Rabobank uit te gaan van een oogst van 47,4 miljoen ton wintergranen, oliezaden en peulvruchten. Dat is 63% meer dan vorig seizoen en 16% boven het 5-jarig gemiddelde. Daarbij springt New South Wales het meeste in het oog. In dat gebied wordt een toename van maar liefst 366% voorzien ten opzichte van vorig seizoen (concreet gaat het om 12 miljoen ton). De regio is hiermee in 12 maanden tijd veranderd van het slechtst presterende gebied naar het best presterende gebied. Daarmee komt de oogst in de buurt van recordseizoen 2016/2017. Ook in de regio Queensland ligt de oogstprognose fors boven het niveau van vorig jaar: +139%.

Forse stijging in export
Rabobank verwacht dat in seizoen 2020/2021 in Australië 28,8 miljoen ton tarwe wordt geoogst. De oogstprognose voor gerst komt uit op 11 miljoen ton. Deze verhoogde oogstverwachtingen komen volgens de bank vooral doordat het areaal met 22% is gestegen, in combinatie met bovengemiddelde regenval. De hogere productie staat volgens Rabobank ook garant voor een stevige stijging in de export. Hoewel de bank daarbij wel onderschrijft dat Australië binnenlandse graanvoorraden eerst weer moet opbouwen als gevolg van de benedengemiddelde oogsten van de afgelopen 3 jaar, ligt het land op schema om dit seizoen 19,8 miljoen ton tarwe, 5,6 miljoen ton gerst en 2,7 miljoen ton koolzaad te exporteren.

Daarmee zou de Australische graanexport dit jaar 93% hoger liggen dan vorig seizoen. Die hogere export wordt ondersteund door de relatief lage Australische dollar en relatief hoge wereldwijde graanprijzen. Zo sloot de tarwenotering op de CBoT in Chicago in week 43 op $6,32 per bushel, wat behoorlijk hoger is dan het 5-jarig gemiddelde ($4,94 per bushel). Daarbij voorziet de bank dat de gemiddelde prijs voor tarwe op de CBoT voor de komende 12 maanden zeker uitkomt op $5,80 per bushel. Dit is bijna 40% hoger dan in recordjaar 2016/2017.

Forse toename in gerst
Ook verwacht Rabobank voor Australië de op één na hoogste gerstoogst ooit, al is het verschil met recordseizoen 2016/2017 nog altijd 19%. Gerst vertegenwoordigt inmiddels bijna 23% van de totale oogst van wintergranen. Daarentegen is de exportmarkt voor gerst minder gunstig dan in andere jaren. Dit omdat China tarieven heeft ingevoerd op Australische gerst. In plaats daarvan is de verwachting dat dit seizoen meer geëxporteerd zal worden richting Saoedi-Arabië, Japan en Thailand, al gaat het hier wel om kleinere volumes dan doorgaans naar China werden geëxporteerd.

Ziektedruk - Bruine roest
Powered by Agroweer

Blijf op de hoogte

Schrijf je in en ontvang elke dag het laatste nieuws in je inbox