Agrifoto

Inside Granen & Grondstof

Grondstoffenmarkt voelt nu ijzersterk aan

26 Oktober 2020 - Niels van der Boom

De tarweprijs kan zich boven de €200 handhaven en de maïsprijs is zelfs geëxplodeerd. Bij dergelijke prijsniveaus is de kans op een daling steeds groter. Is dit ook aannemelijk? U leest het in deze analyse, exclusief voor abonnees.

Dit artikel verder lezen?

Word abonnee en krijg direct toegang

Kies het abonnement dat bij je past
Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

In Europa kan de tarwemarkt weinig aanknopingspunten vinden op dit moment. Het gros van de tarwe is onder relatief gunstige omstandigheden gezaaid in september en oktober, in tegenstelling tot vorig jaar. In delen van Frankrijk was en is het wel nat. Ook het Verenigd Koninkrijk is nat, wat de uitzaai vertraagt, maar van problemen zoals in 2019 is geen sprake.

Wat drijft de granenmarkt?

  • Aanhoudende droogte in Rusland belemmert gewasontwikkeling
  • Amerikaanse presidentsverkiezingen kleuren CBoT groen
  • Wereldwijd veel vraag naar voergrondstoffen tegen hogere prijzen
  • Nieuwe lockdowns en meer besmettingen zorgen voor meer vraag
  • Ook andere grondstoffen kennen hogere prijzen

Russen domineren markt
Ondanks een stijgend fysiek prijsniveau lukt het Frankrijk maar niet om grote volumes op de exportmarkt af te zetten. Vooral Noord-Afrika heeft de weg naar Rusland goed gevonden. In de laatste Egyptische staatstender GASC viste de Fransen opnieuw achter het net en kwamen de ladingen allemaal uit Rusland, ondanks dat de prijzen $20 boven de vorige tender lag.

Egypte is niet het enige land dat er flink op los koopt. Veel Afrikaanse en Aziatische landen die afhankelijk zijn van import kopen nu veel granen. De vraag naar grondstoffen is op alle markten zichtbaar. Zo zijn metalen en edelmetalen ook veel verhandeld en bezig aan een opmars. Dit doet analisten denken dat het met de agrarische commodity's voor de langere termijn wel snor zit.

Deze reactie heeft veel te maken met de onzekerheid waarin de wereld verkeerd. Dit voorjaar ontstond een prijsexplosie toen het coronavirus wereldwijd toesloeg, waarbij de voedselveiligheid topprioriteit werd. Nu de tweede golf voor steeds meer lockdowns zorgt, zijn landen opnieuw bezig de voorraden aan te vullen. Ook landen als China, die op papier al over gigantische voorraden beschikken. Veel marktanalisten opperen daarom dat de meeste voorraden alleen op papier bestaan. Door dit koopgedrag – tegen ogenschijnlijk iedere prijs – wordt de fysieke markt behoorlijk gepusht.

Top nadert
In Rusland wordt inmiddels $241 per ton FOB betaald. Een stijging van 2% met de week ervoor. De koers van de roebel neemt toe, wat ongunstiger is voor de concurrentiepositie maar nog altijd niet problematisch. Akkerbouwers in het land blijven terughoudend, maar het is de vraag hoe lang nog. Omgerekend staat de tarweprijs er nu op 18.450 roebel per ton. Gaat die verder richting de 20.000 roebel, dan is dit een belangrijke psychologische grens waarop telers meer aanbod gaan geven. Dat kan een dalend prijseffect geven op de middellange termijn. Tegelijk blijft het extreem droog in het land waardoor de beginontwikkeling negatief is. Dat is een belangrijke factor voor de prijsstijging.

Ook de koersen in de VS staan er zeer goed voor. Maandag 19 oktober werd het absoluut recordniveau van $230 per ton voor tarwe bereikt op de CBoT. De week sloot uiteindelijk op $232,50 en ook maandag 26 oktober staat het contract voor december weer in het groen. De koers van maïs toont eveneens een sterk opwaartse beweging en die van soja is door het dak gegaan. China blijft gigantische hoeveelheden grondstoffen afnemen. Daarbij speelt in het land ook een extra element mee: de op handen zijnde verkiezingen. Wordt het Trump of Biden, de markt reageert er nu al positief op.

Maïs is niet te stoppen
De maïsprijs in Parijs zit ook in een opwaartse lijn. Sinds 1 september steeg de prijs met maar liefst €28,50 per ton. Maandag 26 oktober staat het contract met €197 nog hoger op de borden en komt het record van €200 uit 2018 in zicht. Wat de maïsmarkt vooral drijft zijn alsmaar tegenvallende opbrengstcijfers uit Oekraïne, als gevolg van grote droogte. De tarwemarkt sterkt zijn 'broertje' maïs als voergrondstof. Beide trekken zich aan elkaar op. In de VS hebben maïsgewassen het zwaar door de enorme zomerstorm. Ook de oogstomstandigheden zijn er niet positief. Ondanks dat de markt voor biobrandstoffen (ethanol) juist veel lager geprijsd is weet maïs zich toch een status quo te permitteren.

Fysieke markt positief
Het gevaar van dergelijke prijsstijgingen is dat de val net zo snel kan gaan. Toch zijn analisten nog altijd positief gestemd en dat geldt ook voor de Technische Analyse. Zowel tarwe als maïs staan in het groen. Het rendement op tarwe bedraagt nu 12% en die voor maïs inmiddels bijna 20%. Ook de fysieke markten zijn meebewogen, waar dat eerder nog niet zo was. De EU voertarwenotering in Rotterdam staat op €217 en de beurs in Middenmeer zit inmiddels op €200. De andere regionale beurzen noteerde daar nog net iets onder.

Ziektedruk - Bruine roest
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden