Shutterstock

Inside Granen & Grondstof

WASDE-rapport laat noteringen stijgen

11 November 2020 - Kimberly Bakker

De wereldwijde granenmarkt zit in een onstabiele periode. Het ene moment laten de noteringen een forse daling zien en het volgende moment wordt de weg naar boven weer ingezet. Ook het WASDE-rapport van het Amerikaanse ministerie van Landbouw (USDA) heeft gevolgen voor de noteringen. Wat zijn de verwachtingen voor de wereldwijde granenmarkt?

Dit artikel verder lezen?

Word abonnee en krijg direct toegang

Kies het abonnement dat bij je past
Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

De wereldwijde productie van grove granen (zoals korrelmaïs en sorghum) komt volgens het USDA in seizoen 2020/2021 uit op 1,44 miljard ton. Dat is een daling van 11,1 miljoen ton ten opzichte van vorige maand. Deze daling wordt veroorzaakt door een lagere productie in de Europese Unie, Oekraïne, Rusland en Moldavië. Voor Oekraïne is de oogst van korrelmaïs in de afgelopen maand met 8 miljoen ton omlaag bijgesteld tot 37,7 miljoen ton. Daarmee zou de oogst op het laagste niveau sinds 2012/2013 uitkomen. De hogere productieniveaus in Zuid-Afrika en Laos kunnen niet opboksen tegen de forse verlagingen in deze landen. Hierdoor dalen de wereldwijde eindvoorraden van korrelmaïs deze maand met 9 miljoen ton naar 291,4 miljoen.

De handel wordt getekend door een hoger exportcijfer voor de Verenigde Staten, Turkije en Zuid-Afrika, al staan daar lagere exportcijfers in Oekraïne en Rusland tegenover. Vooral China neemt meer korrelmaïs af. Zo laten verzendgegevens van exporterende landen zien dat China het tariefcontingent van 7,2 miljoen ton dit seizoen zal overschrijden. Ook de Europese Unie profiteert hiervan, want er ging afgelopen periode fors meer gerst naar China. De totale Chinese invoer van grove granen zal naar verwachting een recordniveau van 26 miljoen ton bereiken, wat net boven het vorige record van 25,7 miljoen is.

Het USDA verwacht voor louter de Verenigde Staten een lagere productie, grotere export en een kleinere eindvoorraad. De productie van korrelmaïs komt naar verwachting uit op ruim 368 miljoen ton, een daling van 5,4 miljoen ton ten opzichte van vorige maand. De exportverwachtingen zijn met 8,2 miljoen ton verhoogd tot ruim 67 miljoen ton. Nu het aanbod afneemt en het verbruik toeneemt, zijn de eindvoorraden van korrelmaïs voor seizoen 2020/2021 met 11 miljoen ton gedaald tot 43 miljoen ton. Dit zou het laagste resultaat zijn sinds seizoen 2013/2014. Als gevolg van deze verwachtingen is de maïsprijs op de CBoT in Chicago met $1,50 gestegen naar $4,23 per bushel.

Volop verhogingen voor tarwe
De wereldwijde verwachten voor de tarwemarkt worden gedomineerd door meer consumptie, hogere exportcijfers en een lagere eindvoorraad. Het USDA heeft dat de opbrengst voor seizoen 2020/2021 met 0,7 miljoen ton verhoogd tot 1,07 miljard ton. Dit heeft zozeer met een hogere productie te maken, maar vooral met het feit dat de lagere wereldwijde productie wordt gecompenseerd door de hogere startvoorraden. Wereldwijd gezien laat Argentinië het meeste liggen. De productie in dat land is met 1 miljoen ton verlaagd tot 18 miljoen ton, wat de laagste opbrengst in 8 jaar tijd is. Als gevolg hiervan exporteert het land ook fors minder.

Die daling in de Argentijnse export wordt gecompenseerd door hogere exportcijfers voor de Europese Unie en Rusland. Hierdoor neemt de wereldwijde tarwe-export ten opzichte van vorige maand met 0,9 miljoen toe tot 190,8 miljoen ton. De belangrijkste afnemers zijn China, Pakistan en Turkije. Het invoertempo van China blijft robuust en met 8 miljoen ton zou de invoer de grootste zijn sinds 1995/1996. De wereldwijde consumptie van tarwe stijgt met 1,7 miljoen ton tot 752 miljoen ton. Hierdoor daalt de eindvoorraad met 1 miljoen ton tot 320,5 miljoen ton, al blijft dit een record. Ook in de Verenigde Staten daalt de eindvoorraad, met ruim 160.000 ton tot 23,8 miljoen ton. Dit is vooral het gevolg van een fors hoger voedselverbruik.

De verwachtingen van het Amerikaanse ministerie van Landbouw resulteren in een oplevende tarwenotering zowel op de CBoT als op de Matif. Op de CBoT komt de notering voor tarwe inmiddels weer uit op $6,08 per bushel, wat een lichte stijging is ten opzichte van het begin van de week. De tarwenotering op de Matif zet een grotere stap omhoog en steeg in enkele dagen met €3 naar €212 per ton.  

Minder sojabonen in Verenigde Staten
De productie van sojabonen in de Verenigde Staten wordt geraamd op ruim 113 miljoen ton, een daling is van 2,6 miljoen ton ten opzichte van vorige maand. De daling komt vooral doordat de grote sojaproducerende staten (zoals Illinois, Iowa, Indiana, Ohia en Nebraska) allemaal een lagere productie noteren. Hierdoor laat ook de eindvoorraad van sojabonen een daling zien: -2,7 miljoen ton tot 5,1 miljoen ton. Als dit werkelijkheid wordt, dan ligt de eindvoorraad op het laagste niveau van de afgelopen 7 jaar. De verwachtingen van het USDA zorgen voor een nieuwe piek in de notering op de CBoT. Die noteert momenteel $11,38 per bushel. Een forse stijging ten opzichte van het begin van de week.  

Ziektedruk - Bruine roest
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden