Shutterstock

Inside Granen & Grondstof

Europa importeert minder koolzaad

12 November 2020 - Kimberly Bakker

Het areaal koolzaad in de Europese Unie neemt al jaren af en daarmee daalt ook de totale opbrengst. Toch heeft de EU-27 (inclusief het Verenigd Koninkrijk) in de eerste maanden van 2020 niet meer koolzaad geïmporteerd. De vraag lijkt dan ook mee te dalen met het areaal.

Dit artikel verder lezen?

Word abonnee en krijg direct toegang

Kies het abonnement dat bij je past
Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

De EU-27 en het Verenigd Koninkrijk hebben in de eerste 4 maanden van seizoen 2020/2021 ongeveer 2,1 miljoen ton koolzaad geïmporteerd. Dit is een daling van 24% ten opzichte van dezelfde periode vorig seizoen. Daarentegen is het wel 34% meer dan in seizoen 2018/2019. Deze schommeling in de cijfers is goed te verklaren. In verkoopseizoen 2019/2020 werd namelijk bijna 15% minder koolzaad geoogst dan in het seizoen daarvoor. Om de consumptiebehoefte te kunnen denken, moest vorig seizoen fors meer koolzaad geïmporteerd worden dan in het jaar daarvoor.

Minder vraag
Toch verwachten insiders niet dat dit sentiment zich ook in het huidige seizoen gaat voordoen Hoewel de koolzaadoogst in de EU-27 en het Verenigd Koninkrijk inderdaad kleiner is dan in het voorgaande jaar (-1%), neemt ook de vraag naar koolzaadolie voor onder meer de productie van biodiesel af. Kortom: er is minder koolzaad beschikbaar, maar de consumptiebehoefte is ook lager. Er hoeft door Europa dus minder geïmporteerd te worden om aan die behoefte te kunnen voldoen.

Ook het International Grains Council (IGC) liet vorige maand al weten een lagere consumptiebehoefte te verwachten. De wereldwijde consumptie komt volgende de instantie uit op 70,3 miljoen ton, een afname van 3 miljoen ton met vorig seizoen. Voor de EU-28 wordt een afname van 2,4 miljoen ton voorzien, waarmee de consumptiebehoefte naar verwachting uitkomt op 22,5 miljoen ton. Het IGC is overigens wel een stuk positiever ingesteld als het gaat om de importbehoefte. Volgens de analisten gaat de EU-28 in de komende maanden juist meer koolzaad importeren, tot een totaal van 5,8 miljoen ton.

Veranderingen in handelsstromen
Niet alleen de verlaging van het importvolume door de EU-27 valt op, ook de handelsstromen zijn dit seizoen aanzienlijk anders. Hoewel door dit seizoen het merendeel van de invoer uit Oekraïne kwam, daalde de invoer vanuit dat land met maar liefst 33%. Dit komt voornamelijk doordat de oogsten in dat land tegenvallen als gevolg van droogte. Het gat wordt gedeeltelijk opgevuld door Canadese koolzaad. In de eerste 4 maanden van 2020 kwam daar tot dusver ongeveer 36% meer koolzaad vandaan dan in 2019/2020.

Ziektedruk - Bruine roest
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden