Shutterstock

Inside Granen & Grondstof

Australië op schema voor grote oogst wintergranen

16 November 2020 - Kimberly Bakker

In Australië lopen akkerbouwers goed op schema om de grootste oogst van wintergranen sinds 2016 te behalen. Vooral in de oostelijke staten wordt een mooie plus verwacht. In het westen van het land is de situatie iets milder gestemd. Regen heeft daar roet in het eten gegooid. Nu La Niña is uitgeroepen, is het spannend wat de noteringen gaan doen.

Dit artikel verder lezen?

Word abonnee en krijg direct toegang

Kies het abonnement dat bij je past
Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

De Australische productie van wintertarwe wordt geschat op 27,6 miljoen ton, de grootste oogst sinds 2016. Het is wel 1 miljoen ton minder dan begin september werd voorspeld, voornamelijk door veel regen in het westen van Australië. De neerslag van de afgelopen 2 weken heeft de oogst voor dat gebied getemperd en dat heeft tot zorgen over de kwaliteit van tarwe geleid. De oogstverwachting voor het westen van Australië is gedaald van 8,9 miljoen ton in september naar 7,9 miljoen ton.

La Niña leidt tot onzekerheid
Telers in West-Australië zijn zien de komende weken met huivering tegemoet, het Bureau of Meteorology heeft recentelijk La Niña uitgeroepen. Dit natuurverschijnsel wordt doorgaans geassocieerd met bovengemiddelde neerslag in het oosten en noorden van Australië en met droogte in het westen van Amerika. Dit kan een stijging van de graanprijzen betekenen. De wereldwijde prijzen zijn de afgelopen maanden al sterk gestegen als gevolg van toenemende bezorgdheid over de aanvoer in een aantal teeltregio's. Inmiddels noteert de CBoT-notering voor tarwe $5,93 per bushel.

De prijsstijging was voor Australische telers en handelaren goed getimed, omdat het land de komende 3 maanden grote volumes op de markt gaat brengen. De recente binnenlandse prijzen van tarwe lagen tussen de $200 en $300 per ton in de belangrijkste Australische havens. Hoewel er sceptisch gereageerd wordt op de vraag of de prijzen zo hoog zullen blijven, is het nieuws over de Australische tarweprijzen over het algemeen positief. Op de Matif noteert tarwe inmiddels €210 per ton, een forse stijging ten opzichte van het gemiddelde van €175.

Hoge opbrengst van gerst
De Australische prijzen voor gerst blijven laag, wat een weerspiegeling is van de handelsbeperkingen in China en de grote afhankelijkheid van die markt. Deze situatie wordt verergerd door de behoorlijke oogst, waarvan een groot gedeelte naar verwachting in de opslag blijft. De productie van gerst in Australië komt naar verwachting 23% hoger uit dan het 10-jarig gemiddelde, op 11,2 miljoen ton.

Ziektedruk - Bruine roest
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden