Shutterstock

Inside Granen & Grondstof

IGC: 'Prognose maïsoogst met 10 miljoen ton omlaag'

30 November 2020 - Kimberly Bakker

Het International Grains Council (IGC) heeft de verwachtingen van de wereldwijde productie van granen in seizoen 2020/2021 omlaag bijgesteld. Met name maïs levert fors in. De afname in de wereldconsumptie van maïs en overstap naar alternatieve voersoorten (naast maïs) spelen hier een grote rol in.

Dit artikel verder lezen?

Word abonnee en krijg direct toegang

Kies het abonnement dat bij je past
Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

De verwachting voor de wereldwijde graanoogst van seizoen 2020/2021 is door het IGC met 7 miljoen ton verlaagd tot 2,21 miljard ton. In de vorige update werd nog uitgegaan van een oogst 2,22 miljard ton. Overigens ligt de productie dit seizoen wel hoger dan in seizoen 2019/2020, want toen kwam de totale oogst uit op 2,18 miljard ton. De wereldwijde consumptie van graan komt naar verwachting uit op 2,22 miljard ton, een afname van 2 miljoen ton in vergelijking tot de eerdere prognose. De wereldvoorraad daalt met 3 miljoen ton naar 616 miljoen ton. Het is de vierde daling op rij en het laagste punt in 5 jaar tijd.

Maïs speelt de hoofdrol
De afname komt grotendeels op het conto van maïs. Ten opzichte van de vorige update heeft het IGC de oogstprognose met 10 miljoen ton omlaag bijgesteld naar 1,14 miljard ton. De grootste dalingen zijn zichtbaar in de Europese Unie, Oekraïne en de Verenigde Staten. De afname komt onder andere doordat de voorspelde wereldconsumptie van maïs met 4 miljoen ton verlaagd is naar 1,17 miljard ton. Ook het feit dat er vaker alternatieve voersoorten worden aangekocht in de veehouderij is een reden voor de lagere verwachtingen in maïs. Als gevolg van de lagere productie zakt de eindvoorraad ook naar beneden. De verwachting is dat die in 2020/2021 uitkomt op 275 miljoen ton, een afname van 23 miljoen ton ten opzichte van het seizoen daarvoor.

Daarentegen zijn er ook lichtpuntjes. De handel in maïs zet dit seizoen namelijk grote stappen. De extreme vraag vanuit China zorgt ervoor dat de handelsverwachting met 5 miljoen ton is verhoogd tot 185 miljoen ton. De dalingen in de handelsstromen van de Europese Unie en Mexico weten deze trend niet te keren. Als gevolg van het hogere aantal zendingen in maïs stijgt de totale handel in granen met 6 miljoen ton tot een record van 409 miljoen ton. De krappe maïsmarkt leidt eveneens tot hogere prijzen op zowel de CBoT in Chicago ($4,25 per bushel) als op de Matif in Parijs (€194,50 per ton).

Sojabonenoogst verder omlaag
De wereldwijde verwachting voor de oogst van sojabonen is deze maand met 5 miljoen ton verlaagd naar 365 miljoen ton. Dit komt vooral door de lagere prognoses in de Verenigde Staten en Argentinië. Daarbij moet wel opgemerkt worden dat de oogst naar verluidt nog altijd een recordniveau noteert. Vorig jaar lag deze op 338 miljoen ton. De wereldconsumptie van sojabonen komt volgens het IGC uit op 369 miljoen ton, een toename van 17 miljoen ton ten opzichte van 1 seizoen eerder. Dit komt vooral door de stijging in China, waar het herstel van de varkensstapel en de groeiende pluimveeproductie de vraag naar soja stimuleert.

Als gevolg hiervan daalt de eindvoorraad dit seizoen naar verwachting met 4 miljoen ton tot 45 miljoen ton. De grote vraag uit Azië in combinatie met een lagere oogstverwachting zorgt ook voor torenhoge noteringen. Op de CboT in Chicago staat de notering voor sojabonen eind week 49 op $11,91 per bushel. Het is het hoogste niveau sinds 2014. In het jaar 2013 lag de notering iets hoger, namelijk op $13,25 per bushel.

Tarwe relatief stabiel
De verwachting voor de tarweproductie blijven redelijk stabiel. Het IGC verwacht voor seizoen 2020/2021 een opbrengst van 765 miljoen ton, wat 1 miljoen ton meer is dan vorige maand werd voorspeld. De consumptie blijft steken op 752 miljoen ton, wat tevens een toename is van 1 miljoen ton ten opzichte van afgelopen maand. De eindvoorraad van tarwe komt naar verluidt uit op 292 miljoen ton, een toename van 13 miljoen ton ten opzichte van vorig seizoen. De grotere oogsten leveren hier een grote bijdrage aan.

Dat de opbrengsten niet heel groot zijn, blijkt vooral uit de noteringen. Op de Matif in Parijs blijft de notering namelijk hoog staan, op €211,50 per ton. Dat is fors hoger dan het 5-jarig gemiddelde van €176,70 per ton. Ook op de CBoT in Chicago blijft de notering op een hoog niveau staan: $5,96 per bushel.

Ziektedruk - Bruine roest
Powered by Agroweer

Blijf op de hoogte

Schrijf je in en ontvang elke dag het laatste nieuws in je inbox