Shutterstock

Inside Granen & Grondstof

Granenmarkt kiest voor het eerst in tijden weg omlaag

7 December 2020 - Kimberly Bakker

Zowel de noteringen op de CBoT in Chicago als die op de Matif in Parijs hebben voor het eerst in tijden de weg naar beneden gevolgd. Het laatste voortgangsrapport van het Amerikaanse ministerie van Landbouw (USDA), de weersomstandigheden in Zuid-Amerika en de oogstprognoses uit Canada zijn hier onder andere debet aan.

Dit artikel verder lezen?

Word abonnee en krijg direct toegang

Kies het abonnement dat bij je past
Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Het USDA publiceerde eind november een laatste voortgangsrapport over oogst 2020. Het rapport is de eerste reden voor de dalende prijzen op de CBoT. De kwaliteit van de tarweoogst steeg namelijk met 3% tot 46% in de categorie goed tot uitstekend, terwijl veel insiders uitgingen van een plus van maximaal 1%. Vooral in het zuiden van de Verenigde Staten was een verbetering zichtbaar. Een tweede reden voor de dalende prijzen zijn de oogstprognoses vanuit Australië. Het land verwacht een tarweoogst van maar liefst 31,2 miljoen ton. Vorig seizoen kwam de oogst niet verder dan 15,2 miljoen ton.

Daarnaast werd de tarwenotering op de CBoT in Chicago sterk beïnvloedt door verschillende berichten dat Rusland haar tarwe-export wil verhogen van 15 miljoen ton naar ruim 17,5 miljoen ton. Aangezien de tarwe-export voor de Verenigde Staten momenteel de zwakste schakel is, zorgde ook dit nieuws voor druk op de Amerikaanse tarwebeurzen. De CBoT-notering voor tarwe staat op dit moment op $5,66 per bushel, een daling van ruim $0,30 ten opzichte van een week geleden. Daarmee komt de notering ook weer enigszins in de buurt van het niveau van vorig seizoen: $5,36 per bushel.

Op de Matif in Parijs is tevens een daling zichtbaar van de tarwenotering. Vrijdag 4 december kwam de slotnotering uit op €205 per ton, een daling van zo'n €4 met het begin van die week. Overigens is het verschil tussen dit jaar en vorig seizoen in Parijs wel groter dan op de CBoT in Chicago. Vorig seizoen noteerde de Matif in deze periode namelijk €185,75 per ton. De Europese tarwebeurzen zijn vorige week duidelijk minder beïnvloedt door de Russische exportberichten en het Amerikaanse oogstvoortgangsrapport.

Canada en Zuid-Amerika
Een andere reden voor de dalende noteringen zijn de herziende oogstverwachtingen in Canada. Zo steeg de verwachte tarweoogst met 2% naar 35,18 miljoen ton, een stijging van 8% ten opzichte van vorig jaar en tevens de op één na grootste oogst ooit. Vooral de oogst van wintertarwe stijgt fors: +63% ten opzichte van vorig seizoen. Daarmee zou de oogst dit jaar uitkomen op circa 2,7 miljoen ton. Positief was dat de koolzaadoogst lager wordt ingeschat, op 18,7 miljoen ton. De notering voor koolzaad op Matif weet dan ook als enige stand te houden: €409,25 per ton, een plus van ruim €5 met het begin van de week.

Tenslotte spelen de verbeterde weersomstandigheden in Zuid-Amerika (vooral in Argentinië en Brazilië) een rol. Hierdoor zijn de verwachtingen verschoven van een tekort aan product naar een overvloedige oogst. Voor Brazilië liggen de oogstverwachtingen momenteel op een opbrengst van 130 miljoen ton, maar met goed weer kan dit zomaar hoger uitpakken. Als gevolg daarvan zakte de sojanotering op de CBoT terug naar $11,63 per bushel, waar een paar dagen eerder nog een notering werd neergezet van $11,91 per bushel.

Nu eerst weinig verandering verwacht
Voor komende dagen wordt door insiders weinig verandering verwacht in de noteringen. Donderdag 10 december maakt het landbouwministerie in de Verenigde Staten het laatste WASDE-rapport voor dit jaar bekend, al verwachten insiders niet veel wijzigingen in vraag en aanbod van tarwe. Aanpassingen in maïs en sojabonen zijn wellicht wel te verwachten en kunnen de noteringen nog weer in beweging brengen.

Ziektedruk - Bruine roest
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden