Shutterstock

Inside Granen

Rusland belast export tarwe om prijs in te perken

14 December 2020 - Niels van der Boom

Na veel discussie rond een mogelijk Russisch exporttarief op tarwe, is deze maatregel maandag 14 december officieel. Vanaf 15 februari tot 1 juli wordt iedere geëxporteerde ton tarwe met €25 belast. Het Russische ministerie van Economische Zaken heeft dit bekendgemaakt.

Dit artikel verder lezen?

Word abonnee en krijg direct toegang

Kies het abonnement dat bij je past
Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Zelfs president Vladimir Poetin bemoeide zich afgelopen week met de tarwemarkt, door te zeggen dat brood in zijn land te duur is geworden. In een bericht op de staatstelevisie liet hij weten dat de prijs van onder andere brood met 6,3% is gestegen. De prijs van meel met bijna 13% en die van zonnebloemolie met bijna een kwart. De prijs van pasta steeg met 10%. Tegelijkertijd daalde het inkomen van de gemiddelde Rus met 8% tussen april en juni. Maxim Reshetnikov, de minister van Economische Zaken, kreeg een week om het op te lossen.

Ondertussen draait de Russische exportmotor voor onder andere tarwe op volle toeren. Het land kende een goede oogst en daar wordt wereldwijd hard aan getrokken. Vraag is er voldoende en ondanks prijsstijgingen blijft de tarwe competitief. Een heffing van €25 per ton brengt daar verandering in. Het idee is dat het daardoor minder interessant wordt om tarwe te exporteren, waardoor de prijzen zakken. Dat is weer goed voor de binnenlandse markt. Analisten hielden eerder rekening met een exportvolume van dik 40 miljoen ton. Die schatting zakt nu terug naar zo'n 37 tot ruim 38 miljoen ton.

Gevolgen voor markt
De tarwe-export kende al een limiet van 17,5 miljoen ton voor dit seizoen. Totdat de nieuwe oogst op de markt is, wordt er dus een heffing per ton geheven. Dit kan een langdurige impact hebben op de wereldwijde tarwemarkt. Vooral de VS heeft moeite om met de prijs mee te komen. Dat wordt nu gemakkelijker. Europa raakte belangrijke bestemmingen in het Midden-Oosten kwijt. Ook dit kan veranderen. Afgelopen week reageerde de markt al op geruchten. De Matif-notering voor maart 21 schoot van €201 naar €210.

Voor Poetin gaat het om meer dan alleen de prijs van brood of pasta. Zijn populariteit is tanende. Vooral jongeren zijn staat niet langer achter de president. Steeds meer Russen leven onder de armoedegrens van €158 inkomen per maand.

Markt zit vast
Ondertussen zijn exporteurs al aan het voorsorteren op de exportheffing. De tarweprijzen zijn met $25 per ton gedaald in het land. Boeren zitten stevig in het zadel. Ze hebben hun goede oogst voor hoge prijzen kunnen verkopen en geven nu weinig aanbod. Ze hebben hun andere gewassen nog om te verkopen (zoals maïs en gerst) en houden hun resterende tarwevoorraden vast.

Analisten houden er daarom rekening mee dat een grotere hoeveelheid tarwe naar seizoen 2021-22 wordt doorgeschoven dan eerder werd gedacht.

Ziektedruk - Bruine roest
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden