Shutterstock

Inside Granen&Grondstof

Wilde staking stuwt graanprijzen verder op

24 December 2020 - 5 reacties

De stijging van de graanprijzen in de Verenigde Staten lijkt niet te stoppen. Deze week steeg de termijnmarkt CBoT in Chigaco verder door tot boven de $630. De gangmaker van deze verdere toename in de prijs is een wilde staking in de Argentijnse havens. Dit leidt tot grote zorgen in de wereldwijde graanexport.

Dit artikel verder lezen?

Word abonnee en krijg direct toegang

Kies het abonnement dat bij je past
Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Iets wat de granenmarkt vandaag niet kan hebben, doordat eerder al Rusland met een exportheffing op de proppen kwam. Over een hoeveelheid van 17,5 miljoen ton wordt bij uitvoer een heffing opgelegd van €25 per ton en een heffing van 50% (niet minder dan €100 per ton) als deze hoeveelheid wordt overschreden. Oekraïne verwacht niet te hoeven gaan werken met exportheffingen. 

Binnen Europa is het interessant om te zien dat de arealen flink in beweging zijn. In Engeland wordt rekening gehouden met een krimp van het areaal van meer dan 40%, veroorzaakt door de natte herfst. Dit heeft veel boeren doen besluiten te switchen naar zomergerst. In Nederland is de conditie van de graanpercelen ook slecht te noemen. De vele regen heeft het zaaien verlaat en de enorme regenhoeveelheid van afgelopen week heeft blijvende schade toegebracht aan veel percelen wintertarwe.

De termijnmarkt Parijs (matif) steeg deze week ook verder naar boven de €210. De vast markt wordt onderbouwd door de relatief grote omzet voor deze tijd van het jaar. De dip van de euro versus de dollar lijkt nu weer voorbij. De euro staat donderdagmiddag (24 december) op €1,21, iets wat de export voor Europa wel wat bemoeilijkt.

Ziektedruk - Bruine roest
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden