Shutterstock

Inside Granen & Grondstof

16 miljoen ton wintergraan verwacht in West-Australië

28 December 2020 - Kimberly Bakker

De oogst van wintergewassen komt in het westen van Australië ver boven de verwachting uit, zo laat het nieuwe oogstrapport van Grain Industry Association of West-Australia (GIWA) zien. Onder andere door een gebrek aan vorst, gunstige timing van neerslag en betere omstandigheden van de bodem stijgt de opbrengst ruim boven de 16 miljoen ton uit.

Dit artikel verder lezen?

Word abonnee en krijg direct toegang

Kies het abonnement dat bij je past
Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

In het rapport van GIWA wordt rekening gehouden met een opbrengst van 16,5 miljoen ton. Een paar weken geleden werd nog uitgegaan van maximaal 15 miljoen ton, als gevolg van de droge omstandigheden eerder in het seizoen. De gemiddelde graanopbrengst zal rond de 2,72 ton per hectare liggen, wat bijna gelijk is aan de recordproductie van seizoen 2018. De gerstproductie steekt er daarbij met kop en schouders bovenuit: 4,5 ton per hectare. Dit is enigszins bijzonder, omdat het areaal met ruim 1,65 miljoen hectare is afgenomen. De opbrengst neemt daarmee toe tot ruim 4 miljoen ton.

Alleen maar plussen
Niet alleen de opbrengst van gerst is in het nieuwe rapport naar boven bijgesteld. De opbrengst van wintertarwe neemt met 12,7% toe tot ruim 8,9 miljoen ton. De kwaliteit van de tarwekorrels is daarnaast veel beter dan eerder werd verwacht, waarbij ongeveer 40% minder dan 10,5% eiwit heeft en daarnaast valt in vergelijking tot vorig seizoen veel meer product in de categorie 'premium'. De verwachtingen van de oogst van canola, het derde grootste wintergewas in Australië, is met 8,2% naar boven bijgesteld tot ruim 1,6 miljoen ton.

De grote oogsten hebben wel gevolgen voor de prijzen. Wereldwijd laten de graanprijzen nog altijd een stijging zien. Zo steeg de prijs van tarwe op de CBoT afgelopen week naar $6,27 per bushel en ging de notering op de Matif omhoog naar €211,75 per ton. Voor Australië gaat die positieve trend niet op. Het Australische ministerie van Landbouw verwacht namelijk dat de prijzen de komende tijd dalen naar $167 per ton. Door de grote oogsten wordt namelijk een flink overschot verwacht. Daarbij speelt ook mee dat China een fors importtarief heeft ingesteld op gerst uit het land.

Ziektedruk - Bruine roest
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden